Португалският министър-председател Антониу Коща има основания да се надява да

...
Португалският министър-председател Антониу Коща има основания да се надява да
Коментари Харесай

Португалските социалисти имат шанс да спечелят пълно мнозинство

Португалският министър-председател Антониу Коща има учредения да се надява да завоюва за пръв път цялостно болшинство в Народното събрание на изборите на 30 януари, съобщи ДПА.

Според резултати от допитване, оповестени през вчерашния ден от Католическия университет в Лисабон, 39 % от интервюираните са съобщили, че ще гласоподават за Социалистическата партия, което може да ѝ обезпечи до 113 места. За цялостно болшинство в Народното събрание са нужни 116 от общо 230 места.

Социалистическата партия е нараснала с един % поддръжката си спрямо допитване от началото на месеца.

Най-близкият ѝ противник - консервативната Социалдемократическа партия отпред с Руи Рио, е слязла от 32 на 30 на 100 утвърждение. Марксисткият Ляв блок и десните популисти от ШЕГА (Стига!) изостават доста и събират по 6 на 100 поддръжка.

Допитването беше поръчано от публичната телевизия RTP и известния в. " Публику " и се счита за прекомерно правдиво.

От 2015 година Коща ръководи с малцинство от местата в Народното събрание. На последните избори през есента на 2019 година неговата партия, която е повече социалдемократическа, в сравнение с социалистическа, получи 36,3 % и завоюва 108 места.

В предходни години Социалистическата партия беше подкрепяна от партии, които са още по-вляво.

При гласуването на проектобюджета за 2022 година при започване на ноември обаче, тези партии, както и консервативната съпротива, гласоподаваха единомислещо " срещу ".

По тази причина президентът Марселу Ребелу да Соуза насрочи нови изори.

Левият блок, комунистите и Зелените упорстваха, с изключение на други неща, за повече средства за обществени действия в бюджета за 2022 година, предвид на милиардите евро помощ по отношение на пандемията, отпускани от Европейския съюз.

Коща обаче не пожела да се откаже от политиката си на икономии, показва ДПА.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР