Португалия въведе отново някои наложени заради пандемията ограничения, по-малко от ...

Португалия въведе отново някои наложени заради пандемията ограничения, по-малко от

Въпреки високото равнище на ваксинация: Португалия връща мерки

Португалия въведе още веднъж някои наложени поради пандемията лишения, по-малко от два месеца след отмяната на повечето не разреши и откакто реализира задачата за ваксиниране на 86 на 100 от популацията против Коронавирус-19, заяви Асошиейтед прес.

Неотдавнашното повишаване на броя на инфектираните принуди държавното управление да предприеме тези ограничения, съобщи министър председателят Антониу Коща, като акцентира, че увеличеният брой инфектирани все пак е под нивата, регистрирани в други европейски страни.

От 1 декември носенето на маска на закрити социални места ще бъде наложително , а за влизане в заведения за хранене, киносалони и хотели ще се изисква цифров документ, доказващ имунизацията или възстановяването от ковид. Но даже имунизираните ще би трябвало да имат и отрицателен тест, с цел да посещават лечебни заведения, домове за стари, спортни обстоятелства, питейни заведения и нощни заведения.

Всички идващи със аероплан от чужбина ще би трябвало да покажат отрицателен тест. И в този случай с изключение на имунизация ще се изисква и негативен тест-писиар или бърз антигенен, изработен 72 часа или надлежно 48 часа преди тръгване. Авиокомпаниите ще бъдат глобяване с 20 000 евро за всеки пасажер, транспортиран без нужния тест.

Освен това държавното управление препоръча на жителите да се тестват постоянно и да работят отдалечено, когато е допустимо.

Коща добави, че поставянето на бустерни дози е ускорено. Той акцентира, че ограниченията се налагат поради нарастването на броя на случаите в други страни от Европейски съюз и наближаването на зимата, когато нормално набъбва бройката на дихателните инфекции. Освен това фамилиите ще бъдат в непосредствен контакт по коледните празници.
Властите споделят, че сега не се налага нов локдаун, тъй като лечебните заведения се справят.

Португалските здравни управляващи оповестиха през днешния ден за 3150 нови случая и 15 умряли в резултат на ковид. На 1 ноември Португалия регистрира по-малко от 500 нови случая.

Близо 18 400 души починаха в резултат на Коронавирус-19 от началото на пандемията в страната, чието население е 10,3 милиона.

Източник: dariknews.bg