Португалия преживя в миналото особено тежка дългова криза, днес обаче

...
Португалия преживя в миналото особено тежка дългова криза, днес обаче
Коментари Харесай

Избори в Португалия - Коща или Рио

Португалия претърпя в предишното изключително тежка дългова рецесия, през днешния ден обаче е образец за финансова дисциплинираност, нетипично за европейския юг. А досегашният социалистически министър председател Антониу Коща заложи на уравновесения бюджет - нетипично за ляв политик. От камшик за Португалия преди Коща бюджетният недостиг се трансформира в главен коз на неговото ръководство. От над 4 % през 2015 година държавното управление му реализира лек плюс от 0,1 на 100 през предпандемичната 2019 година Лисабон го реализира без драконовски ограничения за икономии, само че продължи наложената от Европейски Съюз политика на строга финансова дисциплинираност. Португалия дължи това не на последно място на Марио Сентено, някогашния финансов министър, който оглави еврогрупата. 

Строгата финансова дисциплинираност провокира обаче негодуванието на съдружните сътрудници на Антониу Коща - леви радикали, които не поддържаха бюджета на държавното управление за 2022 и по този начин се стигна до предварителните избори на следващия ден. Големият залог на тези избори е - ще продължи ли Португалия тази финансова политика? Особено значим е този въпрос на фона на икономическите компликации поради пандемията и към този момент ясно проличалите различия в Европейски Съюз за размекване на строгите бюджетни правила, известни като Маастрихтски критерии.

След дълговата рецесия, която беше обхванала страните от Южна Европа през 2011 година, Португалия си наложи такава финансова дисциплинираност, че за по-малко от 10 години, през 2020-а, държавното управление на социалиста Антониу Коща реализира бюджетен остатък за пръв път от 1974-а. Тази продължаваща дисциплинираност, предвиждаща свити бюджетни разноски, стартира да не се харесва на съдружни му сътрудници - комунистическата партия и обединението „ Ляв блок “, които го изоставиха през есента на предходната година. Така се стигна до избори, за които социолозите споделят, че няма да трансформират изключително опциите за сформиране на държавно управление .

„ Подобно на други страни в Португалия има две съществени партии - социалисти и социалдемократи “, споделя журналистът и някогашен посланик с португалски корени Мануел ду Насименту. „ Тези партии се редуват в ръководството на страната през няколко десетилетия през един или два мандата. Социалистите са всъщност социалдемократи, а социалдемократите са всъщност консерватори, членове на Европейската национална партия. Когато тези партии нямат нужното болшинство, търсят част от този „ фолклор “ - социалистите търсят по-леви, социалдемократите търсят по-десните “.  

Допреди месец прогнозите сочеха твърда победа за социалистите с преднина от близо 10 % без опция за сформиране на независим кабинет . Последните изследвания сочат обаче стопяване на разликата до към 5 %. А това прави гласовете на колебаещите се изключително значими, изяснява Мануел ду Насименту:

„ Двете партии имат релативно идентичен корав електорат и има 15 % гласоподаватели, които вземат решение коя да ръководи “.

Обобщени, 12-те предизборни обещания на социалистите се свеждат до продължение на постигнатото в стопанската система и опазването на здравето.

„ През миналата година обърнахме наклонността и постигнахме нов връх в вложенията - вътрешни и от чужбина, както и ново историческо достижение в равнищата на безработица. Това е нашата цел и нашето заричане за идващите 4 години - да поддържаме темпове на стопански напредък, по-високи от междинните за Европейския съюз “, споделя Коща.

Критиките към досегашния министър председател са, че е забавил значими структурни промени, от които се нуждае страната . Той заложи на краткосрочна политика, която беше добре призната от популацията и върна доверието на Европейска комисия, само че неналичието на промени и вложения вреди на дълготрайното развиване на страната. Но в този момент Европейският фонд за възобновяване от пандемията ще му помогне тъкмо в този аспект, в случай че остане на поста: Португалия ще получи близо 14 милиарда евро директни заплащания и 2,7 милиарда евро заем. Така че, в случай че завоюва изборите, Коща ще би трябвало да подхване промените, в противоположен случай парите от фонда за възобновяване няма да потекат .

На този декор социалдемократите опълчиха свои финансови оферти като понижаване на корпоративния налог от 21% на 17% и увеличение на необлагаемия най-малко. По време на акцията водачът им укори неведнъж Коща, че си служи с лъжи в оценката на своето ръководство. Лидерът на социалдемократите Руи Рио наяве чака, че в изборния ден спечелилият ще е той.

„ Доктор Антонио Коща е на път да изгуби тези избори. И аз мисля, че може най-малко да го направи с достолепие “.

Далеч зад двете съществени партии - социалисти и социалдемократи - се подреждат обединенията от „ втория ешалон “. За две години там изненадващо на трето място се изкачи крайнодясната популистка партия Shega, в превод „ Стига “. Те имат 7,5 %, а в очакване на съдружен кабинет двете огромни партии се кълнят, че няма да прибягнат до тези гласове. Реториката на водача на Shega Андре Вентура изобилства от познати популистки послания, само че по една тематика -  корупция - той несъмнено се откроява със заканите си, наричайки другите две партии създатели и консуматори на порочното събитие.

„ Щом никой не желае да избави Португалия, ние ще го създадем. Още първата година ще предложим удвояване размера на наказванията за корупция “.

Радостта на тези последователи на популиста Вентура може да се окаже основателна. Защото резултатът на крайнодесните популисти може да ги трансформира в незаобиколим фактор за сформиране на държавно управление. И в случай че нито социалисти, нито социалдемократи съумеят да приобщят по-малки партии за ръководството, ще би трябвало да почукат на вратата на Вентура, въпреки сега да бягат от него като „ демон от тамян “.

В четирите години на първия премиерски мандат на Антониу Коща от 2015-а до 2019-а Португалия отбелязваше непрекъснат стопански напредък . Заради неприятните мемоари от дълговата рецесия през 2011-а година едва ли някой от ръководещите ще дръзне да посегне на фискалната дисциплинираност и да развърже кесията. Поне до момента в който споменът е свеж, и до момента в който Брюксел следи Португалия под лупа.

Последните 2 години бяха белязани от Covid рецесия, само че португалците са едни от първенците в света по оправянето с нейните здравни аспекти. В началото - с извънредно строги ограничавания, а по-късно с интензивна имунизация. Днес близо 90% от живеещите там са с цялостен имунизационен цикъл . Смъртността е относително ниска. При 2,5 пъти повече регистрирани случаи по отношение на България в Португалия са умряли с 60% по-малко пациенти с Covid.

„ Уверявам ви, че в секциите са основани условия на сигурност, тъй че гласоподавателите да се усещат сигурни. Осигурена е също опция за тези наши съграждани, които са под карантина или са инфектирани в изборния ден “. Тези думи на досегашния португалски министър председател Антониу Коща касаят една противоречива смяна, осъществена в последния миг при организацията на изборите. Здравните управляващи взеха решение, че всеки който е инфектиран или е в карантина, в изолираност може да излезе и да гласоподава в последния час на изборния ден сред 18.00 и 19.00 часа.

А тази смяна е противоречива, тъй като се смята, че е взета под мощното въздействие на политическите партии. И издава желанието им да не пропуснат и глас, въпреки за сметка на риск здравето. Вън от парламентарните избори кръгът от хипотези, в които човек може да излезе от вкъщи си, когато е под карантина, са мощно лимитирани - с цел да посети доктор или с цел да си направи надзорен тест. Но в последна сметка става дума за към 400 000 души, които се чака да бъдат карантинирани - множеството от тях евентуални гласоподаватели. Очевидно надписът „ Гласове ви са ни скъпи “ не е патентован. 
Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР