Porsche представисвоя втори изцяло електрически модел: новият Macan предлага задвижвания

...
Porsche представисвоя втори изцяло електрически модел: новият Macan предлага задвижвания
Коментари Харесай

Macan – първият изцяло електрически SUV на Porsche

Porsche представисвоя втори напълно електрически модел: новият Macan предлага задвижвания с мощ от до 470 кВт (639 к.с.) осигуряващи изключителни динамични качества, опция за придвижване по всевъзможен терен и практична функционалност за всекидневието. Поведението на пътя и качествата, присъщи на един състезателен автомобил, са съчетани с високоефективна система за бързо зареждане с мощ от до 270 кВт и до 613 км пробег съгласно стандарта WLTP

Светлин Желев преди 9 секунди 0 Сподели

Най-четени

АвтомобилиИван Давидов - 6:28 | 24.01.2024

8 от най-надеждните модерни коли втора употреба

IT НовиниДаниел Десподов - 9:01 | 24.01.2024

Интелигентният снаряд на новия китайски релсотрон се форсира до рекордните 8400 км/ч

IT НовиниЕмил Василев - 14:14 | 23.01.2024

Как да изтриете персоналната си информация от интернет

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

10 години след представянето си, Porsche Macan се е устремил към своето второ моделно потомство в напълно електрическа форма. Чрез своя напредничав и неподвластен на времето дизайн, характерен на марката Porsche, огромният пробег и изключителната деловитост в всекидневието, новите Macan 4 и Macan Turbo имат за цел да удовлетворят напълно условията на клиентите на Porsche, избиращи SUV модел.

„ Извеждаме Macan на изцяло ново равнище – с изключителните качества на електрическото задвижване, което назоваваме E-Performance, ново преживяване за лидера със системата Driver Experience и впечатляващ дизайн, ” отбелязва Оливер Блуме, ръководител на изпълнителния съвет на Porsche AG, по време на международната премиера в Сингапур.

„ С напълно електрическия Macan ние се стремим да предложим най-спортния модел в този сегмент ” отбелязва Йорг Кернер, вице-президент, виновен за продуктовата линия Macan. Porsche извънредно употребява последното потомство електрически синхронни мотори с непрекъснати магнити PSM на предния и задния мост, имащи съществена роля в постигането на извънредно висока успеваемост и предлагащи опция за консистентно и неведнъж обезпечаване на огромна изходна мощ.

Данните сами по себе си показват изключителните динамични качества на моделите E-Performance. В композиция със система Launch Control, Macan 4 обезпечава мощ от до 300 кВт (408 к.с.) с задействана функционалност обърбууст. Macan Turbo разполага с до 470 кВт (639 к.с.). Максималният въртящ миг е надлежно 650 и 1130 Нм. Подобни параметри са основа за чудесно държание при шофиране. Macan 4 форсира от място до 100 км/ч за 5,1 секунди, а на Macan Turbo за същата процедура са му нужни тъкмо 3,3 секунди. Двата модела реализират оптималната скорост от надлежно 220 км/ч и 260 км/ч.

Новата платформа за електрически коли Premium Platform Electric (PPE) интегрира 800-волтова архитектура

Електрическите мотори се зареждат от литиево-йонна батерия, позиционирана в подподовата структура на автомобила. Тя разполага с брутен потенциал от 100 кВтч. Активно употребяваният потенциал доближава 95 кВтч. Високоволтова батерия е главният съставен елемент от новата високотехнологична платформа Premium Platform Electric (PPE) с 800-волтова архитектура, употребена от Porsche за първи път точно в новия Macan. Мощността на зареждане с непрекъснат ток доближава 270 кВт. Батерията може да бъде заредена от равнище на заряд 10% до 80 % в границите на почти 21 минути благодарение на подобаваща зарядна станция за бързо зареждане.

При потребление на 400-волтови зарядни станции адаптиращи превключватели за високо напрежение в батерията обезпечават зареждане посредством дейно делене на 800-волтовата акумулаторна батерия на 2 обособени акумулатори, всяка с номинално напрежение от 400 волта
Това разрешава зареждане с висока успеваемост с мощ от до 135 кВт без спомагателен високоволтов преобразувател (HV booster). Зареждането с изменчив ток (AC) на домашни wall box системи е допустимо с до 11 кВт.

Електрическите мотори обезпечават рекуперативно зареждане с мощ от до 240 кВт. Интегрираната силова електроника Power Box (IPB) също способства за реализиране на по-високо равнище на успеваемост на новите модели Macan, като в същото време е компактна и лека. Корпусът на високотехнологичната инверторна система IPB съчетава три съставния елемент – интегрирано променливотоково (AC) зарядно устройство, високоволтов радиатор и DC/DC преобразувател.

На базата на тестовата процедура за установяване на разхода на сила и пробега WLTP, последният е до 613 км за Macan 4  и до 591 км за Macan Turbo.

Пропорции на състезателен модел и линии, присъщи за купе

Благодарение на мощно изразените пропорции и стилистичното ДНК на Porsche, новите модели Macan основават чувство за динамичност и стабилност. „ Изцяло електрическият Macan е първата електрическа версия на одобрена моделна серия на Porsche “, отбелязва Михаел Мауер, вице-президент, Porsche Style. „ Новият Macan е ясно различим посредством своята маркова еднаквост като част от фамилията на Porsche “. Класическите за Porsche пропорции са доразвити и оптимално приспособени към провокациите на електрическия автомобил. Това в допълнение акцентира спортния, съвременен и динамичен външен тип на Macan. Дизайнът ясно декларира, че Macan резервира мястото си на спортния модел в своя сегмент, даже в електрическа версия. ”

Характерният надолнище на предния похлупак и мощно изразените калници придават на SUV модела с дължина от 4784 мм, ширина от 1938 мм и височина от 1622 мм динамичен, стремглав външен тип, даже когато не е в придвижване. Новият Macan е оборудван с 22-инчови колела с друг размер начело и откъм гърба. Голямото междуосие, увеличено с 86 мм по отношение на това на предходния модел (2893 мм), е довело до намаляването на предния и задния надвес.

Предните светлини са разграничени на две елементи: плоският горен светлинен модул с четириточкови дневни светлини е вграден в калниците и акцентира ширината на автомобила

Основният модул, опционално с матрична LED технология е ситуиран малко по-ниско в предната част. Характерният за Porsche силует на горната линия “flyline ” образува един общ детайл с плоското задно стъкло. Съчетанието на вратите без рамки с присъщите странични изострени детайли върху техните повърхности основава грациозен и състезателен дизайн. А мощно изразените задни калници придават на задната част необикновено скулптуриран и мускулест тип. Логото на Porsche в центъра на задната триизмерна светлинна лента гордо увенчава тази комбинация.

Активна и пасивна аеродинамика за увеличение на пробега

Porsche съчетава своето дизайнерско ДНК с оптимизация на аеродинамиката, спомагаща за реализиране на по-голям пробег. Благодарение на системата за дейна аеродинамика Porsche Active Aerodynamics (PAA) с активни  и пасивни съставни елементи автомобилът реализира коефициент на обтекаемост от 0,25. Така новият Macan се трансформира в един от най-аеродинамичните SUV модели на пазара. Факт с помощта на който се понижава разходът на сила и се усилва пробегът. Системата за дейна аеродинамика PAA включва адаптивен заден спойлер, дейни клапи на предните отвори за въздух на системата за изстудяване. Има и гъвкави облицовки на напълно покритата подподова част на каросерията. Въздуховодите под модулите на предните светлини и скосената форма на предната част също спомагат за оптимизацията на въздушният поток. В задната част, страничните, насочващи въздуха повърхности и дифузьорът с ламели прибавят своя принос за общата аеродинамична успеваемост.

Две отделения за багаж и увеличено вътрешно пространство

Новият Macan e SUV модел, с устременост към динамичността, само че предлага висока степен на функционалност. Има и пространство за всекидневието, както и съоръжение от най-високо равнище с богати благоприятни условия за настройване. Електрическото задвижване способства за увеличение на вместимостта на багажника. В взаимозависимост от модела и включеното съоръжение размерът на багажното поделение доближава 540 литра (cargo mode). В допълнение се предлага второ багажно поделение под предния похлупак. Вместимостта е 84 литра. Така общото багажно пространство е със 127 литра по-голямо от това на предходния модел. Със сгъването на задната седалка, потенциалът на багажното поделение се усилва до 1348 литра. Максималното тегло на прикачния товар е цели 2000 кг. То приключва общата картина от извънредно практични качества на новия Macan.

В взаимозависимост от модела и включеното съоръжение, лидерът и пасажерът до него са позиционирани с до 28 мм по-ниско от преди. Пътниците на задната седалка са ситуирани с до 15 мм по-ниско и могат да разчитат на увеличено пространство за краката

Интериорът е характерен за Porsche. Широчината на арматурното табло се акцентира от интегриран черен панел. Повдигнатият дизайн на централната подпора укрепва усещането за ниска и фокусирана върху динамичността позиция в автомобила.

Същевременно с това, огромните прозорци основават чувство за светлина и шир на вътрешното пространство. В допълнение към модерния цифров интерфейс избрани контролни детайли са останали в аналогов тип – като да вземем за пример ръководството на ламелите на отворите за вентилация и на климатичната система

LED светлинна лента, интегрирана в декоративния панел на арматурното табло и във вратите служи както за амбиентно, по този начин и като осветяване за „ връзка “ с пасажерите и лидера. В взаимозависимост от обстановката то дава информация или предизвестия – да вземем за пример за привет, за индикация обвързвана с процеса на зареждане и информация, обвързвана със системите за подкрепяне на лидера. Оборудването на новия Macan предлага изключителни благоприятни условия за персонализация.

Освен всичко, Porsche се стреми да употребява в оптималната степен  екологични материали в колите. Такива са да вземем за пример определени елементи от интериора на напълно електрическия Macan.

Изживяване за лидера: висока изчислителна мощ и равнище на съгласуваност

Macan е оборудван с последно потомство екран и операционна система с до три екрана, включваща свободно изравен 12,6-инчов закривен екран за контролните принадлежности и принадлежности, и 10,9-инчов централен екран. За първи път пасажерът до водача може да разполага с информация, да ръководи настройките на инфоразвлекателната система и да гледа видео до момента в който автомобилът е в придвижване. Това става благодарение на опционален 10,9-инчов екран. Също за първи път системата Porsche Driver Experience включва head-up екран с добавена действителност. Виртуалните детайли, като навигационните насоки са хармонично образно интегрирани в полето на видимост на лидера на действителната конюнктура и обекти. Изображението се появява на симулирано за лидера разстояние от 10 метра и подхожда на екран с размер от 87-инча.

Новото потомство инфоразвлекателна система е основано на операционна система Android Automotive OS. Системата Porsche Communication Management (PCM) е общоприетоо съоръжение в новия Macan и образува едно ново равнище на компютърната обработка на данни и подкрепяне на лидера. Например, гласовият помощник “Hey Porsche ” със светкавична скорост прави рекомендации за направления, включвайки и зарядни станции. С помощта на новия Porsche App Center пасажерите могат непосредствено да доближат известни приложения от трети страни и да ги конфигурират непосредствено в новия Macan.

Първият Macan със завиване на задния мост и двуклапанни амортисьори

Porsche създаде Macan със мощен фокус върху типичната за Porsche динамичност при шофиране и присъщото чувство при ръководство. „ Благодарение на изключително ниската позиция на лидера и на ниския център на тежестта, както и впечатляващите динамични качества при шофиране и прецизността на кормилното ръководство, новият Macan обезпечава същинско спортно чувство “, отбелязва вице-президентът на продуктовата линия Йорг Кернер.

Macan 4 и Macan Turbo са оборудвани със системи за задвижване на всички колела. Силовата електроника ръководи двата електрически мотора в действително време, при което електронната система за задвижване на всички колела Porsche Traction Management (ePTM) действа 5 пъти по-бързо от стандартната система за двойно предаване, реагирайки на превъртане на гумите в границите на 10 милисекунди.

Освен това разпределението на въртящия миг към четирите колела може да се настройва въз основата на определената стратегия за шофиране

Системата за систематизиране на въртящия миг към колелата на задния мост Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) включва електронно следено блокиране на диференциала на задния мост, като способства за възстановяване на сцеплението, стабилността при шофиране и страничната динамичност на Macan Turbo.

Моделите на Macan с въздушно окачване – общоприетоо съоръжение при Turbo версията, са оборудвани със система за електронно адаптивно ръководство на окачването Porsche Active Suspension Management (PASM). Като алтернатива системата може да се комбинира и с окачване със стоманени пружини. Системата за интензивно ръководство на окачването (PASM) към този момент разполага с амортисьори с двуклапанна технология. Благодарение на настройката на амортисьорите с по-широк диапазон на усвояване на съмненията и по-кратко време за реакция, се усъвършенстват по едно и също време комфортът и динамичните качества на автомобила, с което се основава по-голям набор от благоприятни условия в държанието на окачването. Всичко това прави разликите сред другите стратегии за шофиране още по-осезаеми.

За първи път Macan предлага като в допълнение съоръжение система за завиване на задните колела с оптимален ъгъл на завъртане на колелата от 5 градуса

В взаимозависимост от скоростта, респективно посоката на колелата, това разрешава реализиране на диаметър на завиване от 11,1 метра в градски условия и улеснение на маневриране, и по едно и също време с това дава изключителна непоклатимост при шофиране при по-висока скорост. Принос за динамичното държание на автомобила има и типичното за марката точно кормилно ръководство на предния мост.

От 2014 година до момента Porsche е доставил на клиентите си повече от 800 000 автомобила Macan по целия свят. Тази сполучлива история ще продължи с новия,  изцяло електрически правоприемник, който ще се създава по въглеродно безпристрастен метод в завода на Porsche в Лайпциг. Новите модели ще бъдат доставени на първите клиенти през втората половина на годината. Цените в лв. с включено Данък добавена стойност за България започват от 172 100 за Macan 4  и  231 200 за Macan Turbo.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР