Поройни дъждове, придружени със силни ветрове и гръмотевични бури обхванаха

...
Поройни дъждове, придружени със силни ветрове и гръмотевични бури обхванаха
Коментари Харесай

Невиждани бури, градушки, пек, жертви и ранени на Балканите

Поройни дъждове, съпроводени със мощни ветрове и гръмотевични стихии обгърнаха елементи от редица страни на Балканския полуостров, предизвиквайки транспортен безпорядък и нанасяйки за следващ път съществени вреди.

Бедствията не подминаха и южната ни съседка Гърция,

която се бори с последствията от петролния разлив в региона на столицата.

Осем души изгубиха живота си, а сред 70 и 140 други бяха ранени,

откакто мощни стихии удариха западната част на Румъния с ветрове, достигащи до 100 км/час.

Обилните валежи от неделя провокираха проблеми в по-голямата част на Хърватия и през днешния ден. Редица градове в страната, ситуирани в по-ниските елементи, останаха под вода единствено седмица след мощна стихия, която потопи известния туристически град Задар.

Ситуцията е най-критична на полуостров Истрия, където бе разгласен оранжев сигнален код. В залива Кварнер бе обявено за блокирани пътища, останали напълно под вода.

Според метеоролозите в Църквеница са паднали дъждове до 183 литра на квадратен метър, което е довело до наводняването на десетки домове и бизнес здания.
Проблеми са регистрирани и на остров Крк, където са паднали до 94 литра дъжд на квадратен километър.

Студеният фронт, който донесе дъжд и мощен вятър в Западна Хърватия се придвижи на изток и по-късно обхвана както Словения,

по този начин и огромна част от прилежаща Босна и Херцеговина.

В следобедните часове на неделя неприятното време удари и западните елементи на Войводина, Сърбия. По-късно стихията обхвана региона на столицата Белград и западните елементи на страната.

Местните медии оповестиха, че единствено за към десетина минути Нови Сад и Белград са покрити с черни буреносни облаци. Силните ветрове понесоха във въздуха контейнери, счупени клони от дървета и други тежки предмети. На места гръмотевичните стихии бяха съпроводени и с градушки.

Осем души изгубиха живота си, а сред 70 и 140 други бяха ранени, откакто мощни стихии удариха западната част на Румъния с ветрове, достигащи до 100 км/час.

Най-засегнатите региони бяха окръзите Тимиш и Арад, в Западна Румъния, където бурята лиши живота на шестима души. В Тимишоара почина жена, ударена от паднало дърво в градската зоологическа градина. От рухване на дърво върху автомобил е умрял и още един мъж. Около 27 други души бяха ранени в Тимишоара, където вятърът бе толкоз мощен, че даже прекатурна камиони по пътя.

В окръг Алба над 15 хиляди семейства са останали без електричество, защото мощният вятър е развалил електропроводите. В региона се оповестява за минимум шестима ранени.

През последните няколко дни в Румъния бе регистрирано извънредно за сезона горещо време, с температури, достигащи до 34 градуса по Целзий. В идващите дни обаче метеоролозите предвиждат дъждове над цялата страна. Стихията остави без електричество към 200 хиляди души в засегнатите региони.

„ Все още има хора, блокирани на разнообразни места, откакто бурята ги е заварила в планините. Има над 300 изкоренени дървета, над 130 разрушени покриви. Около 500 села с близо 200 хиляди души са без ток, 100 избавителни екипа са на терен “, съобщи министър-председателят Михай Тудосе.

Макар Гърция да се радва на слънце, бедствията не подминаха и южната ни съседка,

която се бори с последствията от петролния разлив в региона на столицата.

Преодоляването на последствията от екологичната злополука по крайбрежието на Атина, провокирана от разлив на нефт след потъването на танкер, ще костват на гръцкото държавно управление 500 млн. евро. Огромните вреди край Пирея се сблъскаха с безразличието на държавното управление, което не е реагирало, и в региона на Саламис остава голям нефтен разлив. След предварителна оценка на локалните търговски асоциации и организации новата обстановка ще докара до огромни проблеми в района, който така и така е едва развъртян, претрупан е със обществени проблеми и е в затруднено състояние заради безработицата. Бюджетът на страната може да „ олекне “ с до 500 млн. евро поради бедствието, настояват локалните медии.

Лекарите в Белград се борят за живота на петгодишно дете,

което бе ранено в главата през вчерашния ден следобяд от откършен клон, когато мощна стихия връхлетя страната,
съобщава вестник "Блиц ".

Детето е в тежко положение и е признато за лекуване в Спешния център в Белград. Вчера следобяд то бе нормализирано, само че положението му по-късно се влошило и има заплаха за живота му.

Заради бурята с проливен дъжд и градушка, разразила се през вчерашния ден в Белград, лекарите имаха доста работа, написа вестникът. Още един човек в Земун бе ранен от откършен клон, в Нови Белград пострада човек, на който откъртена врата падна на гърба. В Борча бърза промощ бе извикана за човек, ударен от прозорец в главата.

В цяла Сърбия през вчерашния ден бе разгласен оранжев код за изключително рисково време, откакто бурята с ураганен вятър, поройни дъждове и мълнии връхлетя първо Нови Сад и Войводина, след което аргументи съществени вреди в градове, придвижвайки се към Белград.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР