Порочна практика в системата на здравното осигуряване е създаването на

...
Порочна практика в системата на здравното осигуряване е създаването на
Коментари Харесай

16 фиктивни хоспитализации са отчетени през 2023 г.

Порочна процедура в системата на здравното обезпечаване е основаването на документи с погрешно наличие за банкет на пациенти. Медицинската документи се манипулира, като се регистрират пациенти, които не са минали по клинична пътека, не са лекувани, а лечебното заведение е получило възнаграждение от НЗОК за активност, която действително не е осъществена. Това споделя министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на народния представител от ПП-ДБ Иван Белчев по отношение на злоупотребите в опазването на здравето посредством подправени хоспитализации в лечебни заведения.

Министърът прецизира, че такива случаи се откриват главно по тъжби и сигнали и посредством осъществяване на анкети със здравноосигурени лица и че в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО) и Националния рамков контракт като глоба е планувано отчасти преустановяване на контракта на реализатор на болнична здравна помощ.

За 2023 година са 6 заповедите за отчасти преустановяване на контракти с лечебни заведения за болнична помощ и са регистрирани 16 фиктивни хоспитализации.

Установена е регистрирана, само че неизвършена активност в лечебно заведение за болнична здравна помощ на територията на РЗОК - Благоевград. Отчетена е здравна активност за 13 здравноосигурени лица, които действително не са приети в болница и лекувани в лечебното заведение. Хората са оказали подпомагане на способените органи, като са заявили в писмен тип, че не са провеждали лекуване. Контролните органи на НЗОК са подхванали дейности за отчасти преустановяване на контракта с лечебното заведение по две клинични пътеки. Извършен е и неочакван надзор в лечебното заведение за съществуването на пациенти по време на хоспитализацията им там и е открито неявяване на 12 приети в болница пациенти, чието лекуване няма да бъде заплатено от Здравната каса.

По думите на министъра са открити лечебни заведения, в които е регистрирана, само че неизвършена активност и на територията на РЗОК София - град, РЗОК - Пловдив, РЗОК - Пазарджик. Договорите с НЗОК са прекъснати по клиничните пътеки за оперативно лекуване на болести в региона на ушите, носа и гърлото с огромен размер и сложност; диагностика и лекуване на хеморагични диатези, анемии за лица над 18 години; ендоскопски процедури при обструкции на. горните пикочни пътища; диагностика и лекуване при инфекциозно-алергични болести на дихателната система при лица под 18 години; диагностика и лекуване на бронхопневмония в детска възраст; диагностика и лекуване на токсоалергични реакции при лица под 18 години; оперативни процедури на долните пикочни. пътища със междинен размер и сложност; физикална терапия и рехабилитация при заболявания на периферна нервна система и физикална терапия и рехабилитация при заболявания на. опорно-двигателен уред.

По връзки на нужния брой експерти е открита липса в лечебно заведение на територията на РЗОК - Пазарджик, където обаче все пак активността е изпълнявана и е регистрирана активност в размер на 104 337.20 лева Сумата би трябвало да бъде възобновена от лечебното заведение.

Без правно съображение средства са получени от лечебни заведения на територията на РЗОК-София, Благоевград и Пазарджик като към този момент са издадени предложения за възобновяване в общ размер 489 951.20 лева и следва да бъдат издадени за още 178 802,20 лева

През 2023 година е наложена глоба отчасти преустановяване на контракта на 5 реализатори на извънболнична здравна помощ (2-ма реализатори на първична извънболнична здравна помощ и 3-ма реализатори на профилирана извънболнична здравна помощ) при отчитане на активност, която не е осъществена, всички на територията на РЗОК-София. Влизането в действие на наложената глоба е изискване за издаване на отвод от шефа на РЗОК за подписване на нов контракт преди приключване на 12 месеца от частичното преустановяване на контракта.

Министър Хинков оповестява още, че посредством мобилното приложение „ е-Здраве “, създадено от „ Информационно обслужване “, доста се усилва опцията на пациентите да управляват здравната система, да я защищават от злоупотреби и източване на обществени средства. „ Всички консуматори на „ е-Здраве “ имат опция да задействат приемането на вести, като по този метод те ще бъдат навреме осведомени за нови записи в електронното им пациентско досие – издадена рецепта, направление, подготвен резултат от лабораторно проучване и други “, споделя проф. Хинков.

Целия текст на отговора може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР