Поредното заседание по делото на отстранената от длъжност кметица на

...
Поредното заседание по делото на отстранената от длъжност кметица на
Коментари Харесай

Иванчева и Петрова: Краде се общинска земя по 4 схеми, прокуратурата мълчи

Поредното съвещание по делото на отстранената от служба кметица на регион " Младост " Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова даде опция на Actualno.com да си поговори с двете от малко по-друг ъгъл на случая. В идващите редове може да се запознаете с главния акцент - а точно разказът за (не)умишленото неглижиране на грижата за десетки и може би стотици декари общинска земя в София и разкритията на предходната администрация на " Младост " по отношение на това какъв брой и какви парцели са били де факто изгубени поради неналичието на чиновническа грижа за собствеността на общината.
Сподели с твоите другари
Нека стартираме с къс коментар от вас до каква степен стигнаха нещата по делото и какво очаквате да стане след днешното съвещание?
Делото върви към завършек на първа инстанция. Днес гледахме втора експертиза от тефтерчето. Беше потвърдено, че половината от текстовете не са с почерка на госпожа Иванчева, нито с моя почерк и прокуратурата изиска спомагателна експертиза, с цел да се откри чий е почеркът. Друго, което се откри е, че се появи се нова страница в тефтерчето.
От каква значимост е тефтерчето като доказателство?
Според прокуратурата това е доказателство с огромно значение, само че към този момент отпадна тази част от обвиняването, че тя си е писала и си е изчислявала размера на подкупа, тъй като това не е нейният почерк. Нека не разясняваме самото дело всъщност, тъй като към момента не е призната дефинитивно експертизата и също така, съгласно българското законодателство, мненията по доказателствата се вършат чак във финалната фаза на делото, с цел да не се приготви навреме другата страна.
Към момента по делото се случиха доста неща. Кои от тях бихте определили като най-абсурдни от Ваша позиция и по-специално обвиняванията на прокуратурата към Вас?
За мен неуместното е, че изчезваха доказателства. Много от доказателствата прокуратурата забравяше да ни ги даде и трябваше да си ги пожелаваме в допълнение.. Това е работа на прокуратурата. Когато има сигнал за корупция в самата прокуратура, този сигнал също би трябвало да се проверява и това не е направено към този момент повече от година.
Прокуратурата не се е сезирала, че в СРС-тата написа по какъв начин ще ни водят на Витоша, по какъв начин могат да ни се случат доста разнообразни неща. Самият Ваклин съответно в СРС-тата споделя, че се възнамерява " по какъв начин да не стане заразна тази Десислава с този метод на мислене ", че има нещо впредвид за въпросното лице с 15 000 лева, което се разяснява, тъй че прокуратурата работи напълно едностранно, а би трябвало да работи двустранно. Много от записите са нарязани в решаващи моменти.
Излязоха СРС-та в някои медии – кое сред това, което прокуратурата изкарва и това, което се слуша в правосъдна зала се разграничава? Бихте ли дали образци?
Петрова: Примерите са доста. Първо, прокуратурата преди да даде СРС-та има такива, които въобще не са предоставени, а от свалените неща има в действителност фрапиращи разлики, които ние в детайли ги преглеждахме. След това, тези които изтекоха в общественото пространство материали са рязани безусловно поръчково и не са представяни в целокупност, с цел да се направи изкривена визия., демонстрира какъв е методът на работа.
Имаше още доста разминавания – " квартал 3 Ж " или " Българска социалистическа партия " беше нали, което е също доста странно…
Самият метод беше подобен, че да се създадат нещата да наподобяват по един метод, което в действителност е плашещото и да се направи по този начин, че да изчезнат доказателства, които ни оневиняват.
По този мотив, още до момента в който бяхте в Домашен арест се организира конференция, в която се засегна един доста забавен въпрос за скица за заграбване на общински парцели посредством похвати на преактуване. Можете ли да ни разкажете малко повече детайлности защо става въпрос?
В Младост за 20 години са актувани към 2000 терена, а Люлин са 8800 за еднакъв интервал от време. Общо взето с Люлин сме съвсем равни като общинска повърхност. Това значи в реалност, че регионът ни съзнателно е оставен да бъде разграбен. Ние успяхме да разкрием освен измами за имоти, пространства, паркинги и въобще всевъзможни парцели, а и успяхме да разкрием противозаконните схеми, по които те са добити. Когато станах кмет, не уволних никого от администрацията, тъй като смятах, че хората са специалисти и не политически лица и няма да ни саботират. Г-жа Жени Каменова сподели по малкия екран – " на мен ми се даваха документи по какъв начин щях да подпиша " и – самата община ни саботираше. Но откакто към този момент се оповестиха състезания и се назначиха качествени хора успяхме за доста къс интервал от време да актуваме 250 000 квадратни метра, което не е по никакъв начин малко. Изчислихме, че сме проработили 175 000 000 в интерес на общината.
Има ли пресмятане какъв брой са останали неактувани?
За страдание, в самите регистри е безпорядък. Ние започнахме да ги преподреждаме. В ХХI век те не са цифровизирани и не са цифровизирани и бяха почнали да се разпадат. Г-жа Иванчева вкара сканиране на всеки влезнал и излязъл документ, с цел да не могат да изчезват. Появяваха се актове за общинска благосъстоятелност, паднали зад шкафове… За имотните измами тематиката е голяма!. Мога да напиша учебник по тематиката, само че не знам какъв брой е редно да се прави, тъй като по него могат да се учат и идващите измамници.
Българинът е доста находчив. Схемите за кражба на парцели са доста разнообразни, само че главно се употребяват 4 типа .
За късото време, в което работи екипът ни, . Това са подозрения, тъй като е работа на прокуратурата да каже кое е закононарушение и кое не и когато се заведе дело съдът дефинитивно връща собствеността. Може да извършите сметка за ½ година дейна работа какъв брой неща сме разкрили. Да не забравяме, че в София има още 23 региона и сами разбирате какви са мащабите на казуса.
Кои са най-интересните образци от тези 26 случая?
Къде е казусът с това, което госпожа Каменова назовава " бяло леке "? Проблемът стартира с това, че. По този метод тази благосъстоятелност е незащитена и е като разграден двор и хора с знания могат да отидат и да лишават парцели.
, като в огромна част от тях е належащо администрацията да спомага със инцидентни неточности, което може да стане и на доста ниско равнище и тъкмо този безпорядък в регистрите спомага за този развой.
, която се употребява, е с подправени документи за реставрация, какъвто е казусът с " Първа частна метростанция ", за която имаше доста излъчвания и в която дори стълбището на метрото е върнато. По принцип се употребяват бушони – първият човек, на който се възвръща собствеността е или клошар или умряло лице, с цел да не носи никой наказателна отговорност. По този метод се вършат подправени документи за реставрация с доста остаряла дата, с които се отива в Агенцията по вписванията, когато надлежно общината не е декларирала, че парцелът е неин се вписва новия притежател и няма никакъв проблем. Ако този парцел е бил деклариран, то тогава общината е щяла да знае на доста ранен стадий, че някой се пробва да вземе парцела и е можела доста елементарно и бързо да си търси правата по парцела, тъй като откакто парцелът бъде вписан от другите хора собствеността на парцела се връща със правосъдни каузи, които траят с години, а е допустимо и през това време парцелът да бъде застроен. При тази скица не е належащо подпомагане от вътрешната страна с изключение на бялото леке.
Втора скица – фалшифицира се заповед за реставрация, като се употребява същинска заповед, като се поставя за някакъв непосредствен номер. Този документ се вкарва в общината и не се прави задълбочена инспекция и надлежно той се деактува.
Иванчева: Няколко дни преди да ни арестуват. Тогава бяхме задействали една процедура за един терен в Младост 3 от 4 дка, който е с подправена заповед от Столична община единствено с смяната на една цифра. Администрацията на ниско равнище, не по наше време, е приела без сверяване с оригинала (истинската заповед за реституция) се задвижва това открадване и просто 2 седмици преди да мине на частен правосъден реализатор към този момент нищо не може да се направи и единствено с помощта на екипа на нашата администрация и по-специално на госпожа Петрова, успяхме да подготвим при Столична община при Арменков, който бързо ни спомага и успяхме да спрем
Петрова: Всички схеми с имоти в Младост се вършат, с цел да се строят жилища върху тях, тъй като това е главното, което се търси на пазара сега. Тези 4 дка са част от детска градина, върху които в началото е трябвало да се прави уголемение на детската градина, само че попадайки в частни ръце, естествено няма да се направи уголемение. Винаги има няколко продажби след първия бушон (трети добросъвестни лица). Лятото на 2017 година пуснахме сигнали и до прокуратурата за тези парцели от там получихме отговор да се продаде посредством частен правосъден реализатор и по този метод да бетонират собствеността си.
Но за какво употребяват остарели дати – ние пускахме сигнали към 10 сигнала до прокуратурата и за по огромната част от тях получихме отговор, че отхвърлят да образува произвеждане, тъй като щом датата е остаряла това закононарушение е осъществено от дълго време и е изтекла погасителната отминалост, която в тази ситуация беше през 2000/2001 година. Даже не е пусната експертиза да се откри по кое време е изработен фалшификата дали 95 година, когато е бил документа въобще е имало такава техника, с която да се направи. трябваше да се назначи някаква експертиза и хора с по-големи знания да кажат по кое време е бил подправен документа – дали 1995 година или 2015 година
Трета скица – придобиване по отминалост – това е съществуваща законова опция, в случай че някой завладее непознат парцел и го владее повече от 10 години може да си изкара годен документ за благосъстоятелност, само че отминалостта не важи към общински и държавни парцели. С една дума някой подава заявление, че владее даден парцел и належащо общината или страната да напишат документ,че този парцел не е общински. Тук това може да стане на ниско равнище. Влиза в общината с трима очевидци и декларация. Тогава общината попълня „ няма данни парцелът да е общински “. Точно тези регистри са в извънредно положение с сякаш „ инцидентни неточности “ и тъкмо подобен е казусът, когато госпожа Иванчева хвана един клошар, който беше част от следващата скица „ Първа частна метростанция “ да бъде открадната. Освен това, до момента в който работихме с екипа, хванахме още два такива документа и спряхме в ранен стадий опцията за кражба. В единия случай ставаше въпрос за една улица до Бизнес парка, която беше построена, само че не беше актувана.
Четвърта скица – подправени завети. Имаше доста телевизионни излъчвания за частни парцели, които се крадат по този метод. По закон, когато някой почине без наследници, имуществото му се наследява от страната, а парцелите се наследяват от съответната община, в която се намират. Не знам през коя година е основан този закон, само че към този момент най-малко 30 години Столична община не е основала механизъм за вярно систематизиране на такива парцели при изискване, че Столична община води и указател за умряли лица и указател за наследници е закононарушение да няма механизъм да не можем да търсим такива парцели. В други региони също съм чувал такива случаи, в които, когато почине лице без наследници отива някой и си ги наследява, тъй като общината е била пасивна.
Иванчева: Искам да отбележа и орязването на катерушките пред блока, в който пребивавам под фиктивно наставление, че са рискови. Това е чист душевен напън върху мен. Ясно е, че Румен Русев въобще не съблюдава зелената политика и това.
Петрова:
Един от случаите, които спряхме беше техническа неточност в документ, публикуван от ЧСИ, когато той „ инцидентно “ написа 900 м. по-голям повърхност, само че ние хванахме грешката и смяна на това разпореждане и то се оправи.
Колкото за имота пред блока на госпожа Иванчева – 21, на който отрязаха катерушките – там реститутите желаете да се върне този парцел, общинската поземлена комисия им отхвърля, те завеждат дело и съдът удостоверява отхвърли и се аргументира, че няма доказателства, че желаният от тях парцел се намира на това място. Това, което е най-интересното е, че 3 дни по-късно, същата общинска комисия им връща парцела в нарушаване на правосъдното решение и по този метод те получават парцела си.
Бързо се краде, мъчно се връща – законът е подобен. Тъй като тези каузи са сложни, а общината разполага с малко адвокати сме предложили на госпожа Фандъкова да наеме още юристи, с цел да бъде предпазен интереса на Столична община.
Интервю на Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР