Поредното позоваване на османското минало, което Ердоган прави, отново е

...
Поредното позоваване на османското минало, което Ердоган прави, отново е
Коментари Харесай

ВМРО скочи срещу изказване на Ердоган

Поредното позоваване на османското минало, което Ердоган прави, още веднъж е извънредно провокативно. В думите на днешната турска власт постоянно участват места от Балканите и съответно България.

Това се споделя в позиция на Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване, която е реакция на думите на турския президент.

Ето какво написа в позицията:

„ Нашето битие се дължи на успеха, която Алп Арслан завоюва при Малазгирт. Тя ни проправи пътя до към средата на Европа. Поради тази причина Малазгирт значи за нас и Мека, и Медина, Бурса, Одрин, Истанбул, задачите Балкани. “

Това сподели Реджеп Ердоган, представен от медии, на многохиляден протест във връзка годишнина от прословутата борба при Манцикерт (наричан през днешния ден на турски Малазгирт), в която селджуките побеждават византийските сили.

Битката бележи началото на окончателния крах на Византия и е основна точка за възхода на това, което по-късно ще стане известно като Османска империя.

Не забравяйте, че Анадолът е като един яз, припомня Ердоган и продължава: в случай че този яз се събори, няма да остане камък върху камък, няма да останат нито Близкият изток, нито Средна Азия, нито Балканите.

Само преди по-малко от половин година включи Кърджали, Скопие, Гюмюрджина и Ксанти в нещо, което дефинира като душевни граници на Турция. И четирите града обаче са неразривно свързани и българското културно-историческо завещание.

Тъжната историческа подигравка е, че регионът на езерото Ван, към което се случва прословутата борба, е част от арменското завещание. Въпреки това България в никакъв случай не приказва по този метод, а демонстрира по-верния път: съдействието на Балканите, вместо искания, напомняния, многозначителни игри на думи и провокации.

Но откакто Ердоган си разрешава да приказва за възхода на Османската империя, ние пък ще му напомним нейният в действителност край – след успеха при Одрин 13.03.1913 година

Именно тогава с водещата роля на България Балканите застават дружно против прогнилата империя и демонстрират единство в името на цивилизованото си бъдеще, напредъка и свободата. И през днешния ден това е верният път за Балканите.

По-късно турската страна на Ататюрк също пое по този път – който през днешния ден Ердоган очевидно желае да ревизира. От тази проверка може да страда само елементарният турски народ, с който ние, българите, сме другари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР