Поредното отлагане на старта на третия лъч на метрото в

...
Поредното отлагане на старта на третия лъч на метрото в
Коментари Харесай

София отлага поскъпването на синята и зелената зона

Поредното отсрочване на старта на третия лъч на метрото в София, а евентуално и икономическата криза, последица от затварянето на бизнеси и съкращаването на работни места поради ограниченията против ковид, съвсем несъмнено ще откажат Столична община от концепцията за повишение на таксите на платеното паркиране в центъра. Това стана ясно от думи на шефа на Центъра за градска подвижност Димитър Дилчев. "На този стадий тематиката за повишаване на синята и зелената зона не се разисква ", сподели той по Българска национална телевизия.
Думите на Дилчев се разграничават от казаното от зам.кмета по превоза на София и негов началник Кристиан Кръстев преди изключителното състояние. През март Кръстев съобщи по Би Ти Ви, че общината разисква увеличение на цената на платеното паркиране. "Това е въодушевление не от месец-два, а от години насам - поради това, че когато зоните са запълнени, в пикови часове няма свободни места. Това довежда до логиката зоната да бъде увеличена като цена ", изясни Кръстев. "Идеята е да може да се употребява повече градският превоз ", добави той.
Искането Столичният общински съвет да разиска разновидности за удължение на времетраенето на синята зона след 19.30 ч. в работните дни, а в събота- след 18 ч., за въвеждане на зона и в неделя, както и за увеличениее на цената й, се пази най-силно от самостоятелния общински консултант и представител на гражданската организация "Спаси София " Борис Бонев. На среща с жителите на регион "Средец " през март той разясни, че към този момент се водят диалози сред общински съветници и представители на столичната администрация и че напролет ще бъде импортирано формален отчет за гласоподаване на промени в цените и обсега. Бонев сподели още, че настояването за увеличение на цената на платеното паркиране се поддържа както от представители на ръководещата коалиция ГЕРБ-СДС, по този начин и на опозицията "Демократична България " и Българска социалистическа партия. Бонев даде да се разбере, че към този момент няма единно мнение каква да е новата цена на услугата и че това ще се взема решение в хода на разискванията. Като претекст за повдигане на цената Бонев посочи, че по данни на ЦГМ отпреди рецесията синята зона се цялостни до 95-96 на 100 при "здравословни " равнища от 80-85%. "Идеята на синята зона не е в нея непрестанно да има коли, а да има оборотни места и хората да може да паркират за малко, да правят работа и по-късно на тяхно място да идват нови коли. Щом има такова търсене тук-там в синята зона, значи цената ще е тази, която ще контролира връзките ", разяснява представителят на "Спаси София ".
Освен появяването на COVID-19, като причина за отлагането на по-скъпата синя и зелена зона може да се уточни и следващото отсрочване на стартирането на третия лъч на метрото. Допреди налагането на изключителното състояние от Столичната община твърдяха, че секторът от "Красно село " до Нотариата ще проработи през май. Пускът на трасето до ж.к. "Хаджи Димитър " бе плануван за лятото. Преди дни обаче кметът Йорданка Фандъкова призна, че стартът на целия сектор се отсрочва за юли или август.
За удължение на времетраенето и увеличение на цената на паркирането в синята и зелената зона на София упорстват най-вече живеещите в центъра на града. Според тях по този начин те по-лесно ще намират места за паркиране към домовете си, като в допълнение ще намалее трафикът и ще се усъвършенства качеството на въздуха.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР