Поредно недоволство на граждани от Благоевград заради работата на Био

...
Поредно недоволство на граждани от Благоевград заради работата на Био
Коментари Харесай

Недоволство на граждани от Благоевград заради замърсяване от Био ТЕЦ „Рубин 08“

Поредно неодобрение на жители от Благоевград поради работата на Био Топлоелектрическа централа „ Рубин 08 “, който локалните хора дефинираха като един от главните замърсители на въздуха в регионалния център.

Този път на публичен прицел са районните институции към Министерството на околната среда и водите, които според  фейсбук групата „ Благоевград диша “ са открили десетки престъпления, последното от които е нелегално водоползване и нерегламентирани водохващания, и всичко това дава задоволително учредения за затварянето на обекта. Ще се стигне ли още веднъж до митинги и претенции на оставки? 

Над 50  инспекции и десетки издадени актове  за нарушения  пълнят архивите на контролните институции  по проблема Био Топлоелектрическа централа „ Рубин 08 “, който преработва слънчогледово семе, произвежда  растително олио  и употребява остатъка за биопроизводство на електрическа енергия. Засипването със сажди на целия регион на промишлената зона, а и на части от града изведоха хората на митинги с искане замърсителят да приведе работата си в екологични правила. Проведоха се няколко полемики, стигна се и до закани, а резултатът е, че  чистотата на въздуха в региона е обект на  непрекъснато наблюдаване.

Според  обществото  замърсяването продължава,  а институциите показват изтощение.  

Още преди четири месеца е приключил процесът на пречистване и изчистване на въздуха при производството на биоенергия, твърди притежателят на „ Рубин 08 “ Георги Личев. Според него сажди и съществено замърсяване от дълго време няма, а най- мръсният въздух е в центъра на Благоевград. Той уточни, че над 100 хиляди лв. е дала компанията за пречиствателни уреди.

След като мръсният въздух не съумя да затвори Био Топлоелектрическа централа „ Рубин 08 “, се появи  втора причина  за публичен напън - нелегално водоползване за производството и охлаждането на  комина на ТЕЦ-а. От четири години Басейнова дирекция " Западнобеломорски район " е установила това нарушаване, а от предходната година компанията е обект и на прокурорска инспекция. Последният сигнал за нелегално водовземане е подаден в края на март от Владимир Милушев от групата „ Благоевград диша “, съгласно който обект на инспекция към този момент би трябвало да са и самите контролни институции.

Оказа се обаче, че отводът на молбата на притежателите на Био Топлоелектрическа централа „ Рубин 08 “ за водовземане от рибарския канал е с малко по-различен и променим претекст - дължими суми към Национална агенция за приходите.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.

 Протести в Благоевград през март 2020-а година

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР