Поредните промени в Закона за хората с увреждания отново станаха

...
Поредните промени в Закона за хората с увреждания отново станаха
Коментари Харесай

Отложиха създаването на новата Агенция за хората с увреждания


Поредните промени в Закона за хората с увреждания още веднъж станаха мотив за спор сред депутатите от болшинството и от опозицията. С последните гласувани текстове се отсрочи с година основаването на новата Агенця за хора с увреждания. Отложи се до 2022 година и началният период, от който НЗОК ще поема напълно изплащането на помощните средства и медицинските произведения на хората с увреждания.

В претекстовете си вносителите от Министерски съвет показват, че с новите текстове дават отговор на настояването на гражданското общество помощните средства и медицински произведения да бъдат в обсега на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Парламентът взе и дефинитивно решение да удължи с година периода за основаването на новата Държавна организация за хората с увреждания, която до края на 2020 година трябваше да бъде преобразувана в орган към Министерски съвет. Мотивът на държавното управление за отлагането е „ да се даде по-дълъг времеви небосвод, който да сътвори опция за точно институционализиране на новата конструкция “.

От Българска социалистическа партия разкритикуваха отлагането. Надя Клисурска от левицата предизвести, че отлагането е опасност за здравето на хората с увреждания и че демонстрира неналичието на опит и управнически потенциал, който да сътвори тази конструкция. Тя сложи под подозрение дали изобщо организацията ще бъде основана и акцентира, че се носели клюки за заменянето ѝ с комисия към изпълнителната власт. Подобно пресктруктуриране напълно ще промени функционалностите на организацията, сподели още Клисурска.

Промените плануват и разширение на кръга от хора, които могат да бъдат обхванати от така наречен предпазена претовареност, като в него се включват и тези с психологични разстройства или интелектуални усложнения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР