Поредната мегасделка на банковия пазар у нас вече е факт.

...
Поредната мегасделка на банковия пазар у нас вече е факт.
Коментари Харесай

Банковият пасианс се пренарежда

Поредната мегасделка на банковия пазар у нас към този момент е реалност. На 2 август сутринта френската Societe Generale и унгарската OTP Bank Plc. (Банка ОТП) оповестиха, че французите продават своя финансов бизнес у нас на унгарската група. В известието на “Банка ОТП” във връзка на договорката се споделя:”Банка ДСК " ЕАД, българското дъщерно сдружение на "Банка ОТП ", подписа контракт за придобиване на 99.74% акционерно присъединяване в "Societe Generale Експресбанк " АД (SGEB), българското дъщерно сдружение на "Сосиете Женерал Груп " и другите локални дъщерни сдружения, притежавани от SGEB.

Финансовото привършване на договорката се чака да стане през последното тримесечие на 2018 година, при изискване че бъдат получени всички нужни регулаторни утвърждения.

Паралелно с тази договорка "Сосиете Женерал " и "Банка ОТП " разискват подписване на съглашение за услуги, което ще обхване даването на взаимни услуги в разнообразни области (включително, само че освен - капиталово банкиране, финансови пазари, финансиране и световно транзакционно банкиране) в Албания, България, Хърватска и Унгария.

От цитираното известие излиза наяве, че точно “Банка ДСК” ще заплати за покупката на “Societe Generale Експрессбанк” и за притежаваните от нея компании в България. Подобна интервенция наподобява изцяло по силите на “Банка ДСК”, като се има поради, че тя разполага с към 1.7 милиарда лева ликвидни средства отвън Българска народна банка и със личен капитал от към 1.4 милиарда лв.. Във всеки случай доста по-добре е част от тази свръхликвидност да бъде вложена в рентабилен бизнес, вместо да "отлежава " по сметки, носещи негативна или нулева рентабилност.

А че “Societe Generale Експресбанк” е рентабилен актив, няма подозрение. В известието на "Банка ОТП " за договорката се показва, че: "С пазарен дял от почти 6.7% "Societe Generale Експресбанк " е седмата по величина банка на българския банков пазар и като универсална банка е дейна както в сегмента за банкиране на дребно, по този начин и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването "ОТП Груп " ще ускори още повече пазарната си позиция в България”.

Ще допълним, че съгласно последните данни от статистиката на Българска народна банка по общ размер на актитвите си "Банка ДСК " и "Societe Generale Експресбанк " са преди всичко в банковия ни бранш с общо балансово число от 19 милиарда лева - към 19% от всички банкови активи у нас. В други сфери на банковия бизнес - като потребителско и жилищно кредитиране и депозити на жителите, обединеният дял на “Банка ДСК” и на “Societe Generale Експресбанк” е още по-висок. По тази причина мнението на Комисията за защита на конкуренцията за въпросната договорка и причините към него ще са доста значими и най-вероятно ще са едно доста забавно четиво.

Ясно е, че след финансовото привършване на договорката ще последва дълъг и комплициран развой на консолидация, вследствие на който “Банка ДСК” ще погълне “Societe Generale Експресбанк”.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР