Поредната европейска компания, която завежда иск срещу Газпром в арбитражен

...
Поредната европейска компания, която завежда иск срещу Газпром в арбитражен
Коментари Харесай

И френската Engie дава на съд Газпром за спрените газови доставки

Поредната европейска компания, която завежда иск против " Газпром " в трибунал, е френската Emgie. Руската държавна компания първо понижи, а през септември 2022 година спря доставките на природен газ по действителен контракт. Един от претекстовете бе прекъсването на доставки по " Северен поток ", а вторият - неполучени съгласно съветската страна заплащания.

Искът е подаден в края на предходната година, а Engie упорства за обезщетения и неустойки поради неизпълнени от съветския газов снабдител задължения. В доклада на френското сдружение за 2022 година не се показва сума на желаните неустойки.

Това е за дейностите ѝ на европейския енергиен пазар откакто Русия стартира война в Украйна на 24 февруари 2022 година Газът за доста от страните в Европейски Съюз беше в понижен размер или изцяло отсечен, какъвто първо бе казусът с Полша и България още през април 2022 година Преди това Владимир Путин настоя за едностранна смяна в изискванията по контракти с европейски снабдители на природен газ. От тях бе поискано към този момент да заплащат в рубли, вместо в описаната в договорите валута. Това пристигна в отговор на западните наказания против Моства, наложени от Европа.

Арбитражни каузи против " Газпром " към този момент заведоха чешката държавна компания CEZ, както и немските Uniper и RWE. Финландската, макар че кремълската агитация разпространяваше друга версия за резултата от делото.

Мотивите на всички са сходни - едностранно нарушени контракти за доставка на газ от страна на " Газпром ", който след началото на войната на Русия в Украйна стартира да стопира горивото страни от Европейски Съюз.

През това време в България - една от първите страни, чийто газови доставки бяха прекъснати от Русия, освен не се приказва за арбитраж против " Газпром ", само че и прокуратурата потегли по петите на тези, които отхвърлиха да се съобразят с претенциите на съветския президент Владимир Путин за заплащане към този момент в рубли.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов преди дни подметна в телевизионно изявление, че от " Булгаргаз ", само че отхвърли да даде детайлности, тъй като били загадка.

В същото време Engie - макар държанието на " Газпром ", съумява през сложната 2022 година внезапно да усили годишната си облага, оповестява Reuters. Нетните доходи за 2022 година възлизат на общо 5,2 милиарда евро (5,55 милиарда долара), по отношение на 2,9 милиарда евро през 2021 година

Печалбата за цялата година преди налози и лихви е 9 милиарда евро по отношение на 6,1 милиарда евро през 2021 година „ За 2023 година чакаме пазар без рецесия, само че среда, която не е неподходяща “, сподели основният финансов шеф Пиер-Франсоа Риолачи при представянето на доклада за годината.

Прогнозата на компанията за чист приход за 2023 година е сред 3,4 и 4 милиарда евро. Компанията преоцени своя дял от 9% в газопровода " Северен поток " до 90 милиарда евро, което е спад от 474 милиона евро по отношение на 2021 година По тръбата не тече газ, тъй като " Газпром " го спря.

„ Успяхме съвсем да отстраняваме потребността от съветски газ като използвахме нови снабдители - сподели изпълнителният шеф на Engie Катрин Макгрегър - Доставките на газ ще останат структурно незадоволителни заради спирането на съветските газови потоци, до момента в който не бъде въведен в употреба нов потенциал за полутечен природен газ от 2026 година "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР