Поредната буря в чаша вода или истински конфликт? Този въпрос

...
Поредната буря в чаша вода или истински конфликт? Този въпрос
Коментари Харесай

Вътрешните битки в БСП и мъченицата Нинова

Поредната стихия в чаша вода или същински спор? Този въпрос поражда от време на време към вътрешните драми и апаратни интриги в Българска социалистическа партия, станали неотменна линия на най-старата партия. Последният мотив за подозрения към позициите на водача Корнелия Нинова е извършеният предишния уикенд Национален съвет (пленум), когато тя съумя да прокара едвам с четири гласа решението си за незабавно привикване на съвещание на партийния конгрес на 28 октомври. Това даде учредения да се счита, че определената преди година и половина председателка на Българска социалистическа партия е била съвсем неодобрена.

Нейни съперници настояват, че самото й предложение изглеждало като " безреден ход ", защото при започване на тази година към този момент имаше съвещание на най-висшия партиен орган. Освен това Българска социалистическа партия няма процедура да организира повече от един подобен конгрес годишно.

Според устава на Българска социалистическа партия съвещание на конгреса има най-малко веднъж на година. Решение за свикването му се взема от пленума на Българска социалистическа партия, минимум три месеца по-рано от датата на конгреса. Нинова обаче се възползва от различен уставен текст, който гласи, че " за взимане на решения по неотложни въпроси " конгресът може да се събере и в по-кратък период.

Една от главните рецензии по време на наричаното " инфарктно " съвещание на пленума предишния уикенд бе точно, че в предложенията за дневен ред на конгреса няма нито един наложителен въпрос. Нинова е настояла конгресът да утвърди различен бюджет на страната и да дефинира целите на европредседателството. За последното отчет би трябвало да изнесе ръководителят на ПЕС Сергей Станишев.

Вот или трик

Дискутирането на сходни въпроси обаче от най-висшия конгрес на Българска социалистическа партия ще бъде казус, защото те са в пълномощията на Националния съвет. Ето за какво вътрешната съпротива заподозря Нинова, че може театрално да провокира цялостен цикъл отчет-избори. Целта й била да препотвърди водачеството си, след което да провокира промени в Националния съвет, защото доста от актуалните му членове са й неуместни.

" По новия правилник на Българска социалистическа партия ръководителят на партията се избира директно, което значи, че Нинова ще театралничи, а Кирил Добрев ще брои партийни гласове, откакто преди този момент дълго провежда вътрешен избор ", разясняват съперници на управлението пред Mediapool. И плануват, че " когато Нинова препотвърди водачеството си, ще провокира избори за Национален съвет, в който сега има и много опозиционери ". " И по този начин ще има най-малко година и половина вътрешнопартийна работа, което пък ще бъде отлично опрощение за загубата на локалните избори – че от самото начало й е оспорвано водачеството и тя се е защитавала от вътрешни интриги ", разсъждават от вътрешната съпротива.

Близките до Нинова обаче настояват, че подобен процес не се планува. Според тях Нинова няма да желае избор на доверие, а ще упорства конгресът да й даде картбланш за по-радикални дейности. В началото на мандата си новата председателка даде поръчка, че по значими решения ще се допитва до мнението на партията. Затова и част от поддръжниците й, и част от съперниците, позволяват, че свикването на конгреса е пиарски ход от страна на Нинова, която да показва ярката опозиционност на Българска социалистическа партия по отношение на ръководството, само че също по този начин и личния си имидж на " антисистемен " състезател вътре в Българска социалистическа партия.

" ГЕРБ спадат процентно, само че Българска социалистическа партия не подвига поддръжка – за това би трябвало да се откри пояснение, да го изговори конгресът и да се мислят разновидности ", разясниха социалисти от антуража на Нинова пред Mediapool. Привържениците й са уверени, че тя няма сериозна конкуренция в Българска социалистическа партия, най-малкото тъй като няма безспорна фигура, която да сплоти другите опозиционни крила в партията.

И въпреки на последните три пленума наподобява, че някои решения се одобряват безусловно " на ръба " (свикването на конгреса, както и гласуванията за Изборния кодекс и антикорупционния закон – бел. Авт.), в партията на този стадий въобще не може да се приказва за " единна опозиция ".

Три фронта без обединен център

Срещу Нинова на този стадий са се оформили три съществени фронта, чиито представители може и да гласоподават единно на пленумите против оферти на управлението, само че се разминават в ползите си.

Първия фронт Нинова съумя да си отвори още със заемането на председателския пост, откакто прокара решението социалисти над с 12 години депутатски стаж да не могат да се кандидатират повече за Народно заседание. По този метод секна депутатската кариера на абонирани за Народното събрание политици като някогашния водач Михаил Миков, някогашния зам.-председател Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Ангел Найденов и други

Тази група бе обвинена, че основава ново придвижване в Българска социалистическа партия против настоящето управление, защото взе присъединяване в тържеството за 9 септември в Пловдив, чийто хазаин бе локалният регионален водач Георги Гергов. Бившите депутати обаче отхвърлиха каквато и да е интрига против Нинова.

Именно Георги Гергов се изявява като най- отявления вътрешен съперник на водача на Българска социалистическа партия, откакто преди половин година Нинова го принуди да се отдръпна от Изпълнителното бюро (ИБ) поради разкритията, че бил медиатор и хазаин на частна среща сред основния прокурор Сотир Цацаров и предприемача Сашо Дончев в офиса си в ЦУМ. Гергов не се помири с прогонването си от ИБ и провежда протестни писма и ултиматуми на локални пловдивски структури против Нинова, които обаче останаха без последици.

Третият фронт е към Красимир Янков, някогашен учредителен секретар на Българска социалистическа партия, който познава добре структурите в страната и оказа помощ на Нинова да стане ръководител. Първоначалната вяра на Янков бе да бъде измежду заместниците, само че няколко месеца по-късно тя не просто не го направи " втори " в партията, а и го в профил от Изпълнителното бюро.

Напъните на Георги Гергов да се нарежда като лидер на вътрешнопартийния отпор на практика оказват помощ на Нинова, защото Гергов е задоволително компрометирана фигура и компрометира цялата опозиция против управлението на Българска социалистическа партия. Затова и не е инцидентно, че когато стане дума за вътрешни рецензии против нея, Нинова постоянно засяга Гергов и последователите му.

За всички в Българска социалистическа партия обаче е ясно, че т.нар " опозиция " нито е единна, нито се предвожда от демонстриралия топли връзки с Бойко Борисов пловдивски социалист.

Опонентите на Нинова в Националния съвет обаче са задоволително на брой, с цел да държат председателката в напрежение. Те даже настояват, обкръжението на Нинова прибягвало да операции на гласуванията, с цел да се одобряват решенията на управлението. Самото управление изяснява обаче, че Гергов води свои довереници от Пловдив, които пробват да дадат своя избор, без да са членове на Националния съвет и по този начин се основава видимост за по-мощна съпротива.

Към момента: Нинова няма съперник

В последна сметка, каквито и апаратни игри да се разиграват на съвещанията на разширеното управление на Българска социалистическа партия, вътрешната съпротива освен няма собствен обединител, който да претендира за лидерския пост, само че което е по-важно – няма и основателна причина да желае такава промяна.

Каквито и да са споровете им с Нинова, недоволните от нея няма по какъв начин да трансформират обстоятелството, че точно под нейно управление партията завоюва президентските избори – нещо, което изглеждаше немислимо единствено преди година, а по-късно реализира незабравим резултат на предварителните парламентарни избори. Поради всичко това в Българска социалистическа партия избуяха очакванията за връщане на власт, което подтиква другите " крилца и перца " в партията да си извоюват подобаващи стартови позиции.

Следващите постоянни избори, които вълнуват Българска социалистическа партия, обаче са за локална власт и съгласно съперниците на Нинова настояват, че тя преднамерено " драматизира " и преувеличава вътрешното напрежение в партията, с цел да си откри оправдания за какво няма да ги завоюва. Критиките са, че председателката нямала " идея " за локалния избор.

Истината обаче е, че след невиждания неуспех на Българска социалистическа партия на предходните локалните избори, управлението ще може да регистрира като триумф всяко извоювано кметско място на идния избор.

Битката е за въздействие и листи

Както постоянно, зад вътрешните битки се крие и стремежът на разнообразни кръгове да наложат свои претенденти и ползи. Едното от обвиняванията към Нинова е, че е прекомерно властническа и постанова мнението си, без да се преценява изключително с визии на един или различен фактор в партията, който не е склонен с нея.

Опозиционерите й обаче признават, че председателката не може да се бъде опряна до стената, в случай че някой от нейните съществени " гърбове " не се отдръпне.

" Докато Нинова има поддръжката на Кирил Добрев, който се е посветил напълно на партийния уред и до момента в който Румен Овчаров (т.е. Софийската организация) й стои зад тила – тя няма учредения да се тревожи за водачеството си ", коментират нейните съперници.

Ето за какво на този стадий диагнозата е, че в Българска социалистическа партия не се случва нищо ново, а позициите на Нинова не са толкоз застрашени, колкото наподобява. Нейното " страдалчество " е също толкоз пресилена поза, колкото и поръчките й, че Българска социалистическа партия е някаква радикална съпротива на ГЕРБ (справка: позициите им по правосъдната промяна, изборът на Висш съдебен съвет и пр.).

Във вътрешнопратиен проект, нито опозиционерите в Българска социалистическа партия, нито управлението имат основни разминавания (с изключение на Георги Гергов) за връзките им с ГЕРБ. Повечето социалисти, без значение дали са про или анти- Нинова, не желаят формано доближаване с партията на Бойко Борисов, за чиято опция се показват. Неформалното доближаване по основни за страната въпроси не ги тормози.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР