Поредна среща между турския президент Реджеп Ердоган и водещи европейски

...
Поредна среща между турския президент Реджеп Ердоган и водещи европейски
Коментари Харесай

Меркел и Макрон на среща в Истанбул по мигрантската криза

Поредна среща сред турския президент Реджеп Ердоган и водещи европейски водачи би трябвало да изглади несъгласията сред Анкара и Европейски Съюз, свързани с мигрантската рецесия. Снощи имаше изключителна среща в Брюксел сред Ердоган, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, шефа на Европейския съвет Шарл Мишел и външния министър на Мевлют Шавушоглу. И двете страни не отстъпиха изключително от позициите си, само че стана ясно, че съглашението за мигрантите от 2026 година остава в действие. В същото време Анкара продължава да твърди, че Европейски Съюз не извършва своите задължения по контракта, Брюксел също не пести рецензии към турската политика.
На 17 март в Истанбул е планувана друга среща. Ердоган би трябвало да посрещне президента на Франция Емануел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел.
Турският президент акцентира, че страната му няма желание да затваря граничните си пунктове към Европа и че Гърция би трябвало да отвори своите.
Външният министър Чавушоглу не спести рецензиите си към Европейски Съюз и в телевизионно изявление след вчерашната среща съобщи, че чака от Брюксел " съответни стъпки за реализиране на прогрес ". Според него дадените от Европейски Съюз обещания към Турция не са били спазени: „ Споразумението за бежанците от 18 март 2016 година не е единствено „ дайте пари на Турция, тя ще задържа мигрантите “. В взаимната декларация има още клаузи за анулация на визите, осъвременяване на Митническия съюз, битка с тероризма, поддръжка за връщането на бежанците в Сирия, ускорение на договарянията за участие и така нататък Ясно е, че досега Европейският съюз не съблюдава дадените обещания. Визите не са анулирани, след осъществяване на два-три кръга от договаряния за модернизиране на Митническия съюз с политическо решение те бяха възпрепятствани ".
Според турския външен министър ще се работи за уточняване на пътна карта по въпроса за съглашението за бежанците до 26 март. По думите на Мевлют Чавушоглу Анкара е подготвена за градивно съдействие с Европейски Съюз, само че е завършил интервалът, в който другите страни бавят Турция.
Вчера висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел и Чавушоглу бяха натоварени със задачата дружно с екипите си да уточнят осъществяването на съглашението сред Брюксел и Анкара във връзка с бежанците и мигрантите.
След срещата сред турския президент и водачите на евроинституциите, Ердоган си потегли, без да взе участие в взаимната конференция, както бе авансово планувано.
В своето изявление Урсула фон дер Лайен призна, че Брюксел и Анкара имат разлики по доста въпроси, само че били набелязани сфери, в които да се работи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР