Поредна нощ на руски удари срещу украински територия. Обект на

...
Поредна нощ на руски удари срещу украински територия. Обект на
Коментари Харесай

Поредна нощ Русия обстрелва Украйна, според експерти – целта е да я принуди да изразходва всичките си ракети Patriot

Поредна нощ на съветски удари против украински територия. Обект на обстрел стана Харков, съобщи украинската организация УНИАН. Ръководителят на Харковската военна администрация Олег Синегубов предизвести за офанзивата против града към 22:35: „ Експлозия в Харков. Окупаторите нанасят удари. Не напускайте убежищата си, до момента в който не изчезне предизвестието за въздушна офанзива “, написа той.

Началникът на Харковския гарнизон бригаден военачалник Сергей Мелник заяви, че съперникът още веднъж нанася удари от региона на Белгород с ракети С-300. Информацията за вредите и потърпевшите се обяснява. Според началника на Харковското полицейско ръководство все още няма информация за потърпевши. В същото време има данни за нанесени вреди на гражданска нежилищна инфраструктура в централната част на града. Вечерта на 2 януари Русия също нападна Харков с ракети С-300.

Западни специалисти разясняват, че тежките ракетни офанзиви на Русия против Украйна може да имат по-конкретна цел от това да предизвикват опустошения. Русия евентуално се пробва да принуди Украйна да изразходва скъпи муниции за своите системи за противовъздушна защита Patriot, сподели специалист пред Business Insider, представен от украинската организация УНИАН. Без отбраната, която обезпечават системите Patriot, Русия ще може да нанесе доста повече вреди с по-малко боязън, че нейните удари ще се провалят.

Моментът е изключително подобаващ, защото утвърждението на Конгреса за спомагателна помощ може да ограничи способността на Украйна да получи повече муниции Patriot. Д-р Джейд Макглин, откривател на съветската политика и старши помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, сподели, че изчерпването на ракетите Patriot и други ракети е „ очевидно част “ от съветската тактика. „ Patriot сигурно е във фокуса на съветската агитация в страната “, означи тя. Според нея други фактори евентуално също са повлияли на решенията на Русия.

Подобно мнение изрази и основният сътрудник по интернационалните въпроси на The Wall Street Journal Ярослав Трофимов. Той сподели, че Русия се стреми да изчерпи украинския ресурс от ракети Patriot с вярата по-късно да унищожи батареите, които ги изстрелват. Те ще бъдат доста по-трудни за подмяна.

Украйна получи 5 ракетни батареи Patriot от Съединени американски щати, Германия и Холандия. Те могат да наблюдават 100 цели на разстояние от 90 км и се счита, че са унищожили доста съветски ракети, в това число модел, който съгласно Русия е неосезаем, както и съветски самолети.

Макглин сподели, че развиването в Конгреса изяснява за какво Русия е изчакала до края на декември, с цел да стартира огромния си бараж. „ Не е ясно за какво Русия е чакала толкоз дълго за тези инфраструктурни офанзиви спрямо предходната година “, сподели тя, отбелязвайки, че през 2022 година офанзивите са почнали към октомври. Киър Джайлс, съветски анализатор в мозъчния концерн Chatham House, беше по-скептичен, когато приказва с Business Insider. Той сподели, че Русия евентуално организира ракетна акция по личен график и знае, че „ ще има лимитирано доставяне от чужбина, без значение дали кранът на Съединени американски щати ще бъде затворен или не “. Но той сподели, че неналичието на обезпечена поддръжка от Съединени американски щати прави обстановката доста по-трудна за Украйна, принуждавайки я да взема сложни решения за това по какъв начин да употребява защитата си.

Мобилната противовъздушна защита на Киев има задоволително муниции, с цел да издържи на няколко по-мощни офанзиви, само че по-късно ще се нуждае от повече западна помощ, споделя почитан боен пълководец в страната.

 „ Текущата обстановка с Противовъздушна отбрана за мобилни групи за противовъздушна защита е, че има задоволително муниции, с цел да устоят на идващите няколко мощни офанзиви “, сподели Сергий Наев, пълководец на обединените сили на въоръжените сили на Украйна, пред AFP по време на срещата войски отвън Киев. „ Но в средносрочен и дълготраен проект се нуждаем от помощ от западните страни, с цел да попълним ракетния ресурс “, добави генерал-лейтенантът, който управлява мобилните елементи за противовъздушна защита в Киев и северния район на Украйна, които са въоръжени с портативни оръдия, а не с по-големи системи като „ Пейтриът “.

„ Приоритетът е повече муниции “, сподели той, защото руснаците „ в действителност желаят да изтощят нашата система за противовъздушна защита “. „ Разбира се, ние бихме желали повече ракети за Пейтриът и самите системи “, сподели той, имайки поради по-големите доставени от Съединени американски щати ракетни системи земя-въздух, които съгласно Украйна са свалили 10 балистични ракети „ Кинжал “ във вторник.

Киев твърди, че последните офанзиви акцентират нуждата западните съдружници да ускорят доставката на съоръжение за противовъздушна защита, бойни дронове и ракети с огромен обхват. Войници в част за противовъздушна защита, защитаваща Киев, демонстрираха мобилното оръжие, което са употребявали за събаряне на съветски ракети и дронове при последните удари.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР