Поредна фалшива новина бе разпространена в мрежата.В социалните мрежи и

...
Поредна фалшива новина бе разпространена в мрежата.В социалните мрежи и
Коментари Харесай

Factcheck.bg: Не е вярно, че Полша е договорила възстановяване на доставките на газ от Русия

Поредна подправена вест бе публикувана в мрежата.

В обществените мрежи и медии се популяризира погрешната информация, че Полша е договорила възобновяване на доставките на природен газ от Русия, за разлика от България, написа Георги Марчев от.

„ Газпром ” стопира напълно доставката на газ до „ Булгаргаз ” и Полската газова и нефтена компания ” (PGNiG) заради липса на заплащания в рубли ”, , като цитира публично известие на съветската държавна компания. „ Газпром ” е разгласила идентично известие в формалния си профил в обществената мрежа „ Туитър ”. Сайтът на компанията не е наличен от България, само че известието им е 

 

Полската газова и нефтена компания (PGNiG) е удостоверила, че доставките от „ Газпром ” са спрени, само че няма да има ограничавания за клиентите. Доставките на газ по газопровода „ Ямал-Европа ” (Русия-Германия през Полша) са спрени в 8 часа централноевропейско време (9 ч българско) в сряда, Физическата доставка ще продължи няколко часа след прекъсването от страна на Русия.

Заради глобите, наложени на Русия след нашествието в Украйна, президентът Владимир Путин разгласи, че желае заплащанията за доставките на природен газ да бъдат в рубли, а не във валутите, избрани в договорите, в това число с Полша и с България. , че ще възвърне доставката на газ, в случай че бъде платено в рубли по разпоредбите на декрет на президента на Русия от 31 март.



„ Както неведнъж съм подчертавал, Полша към този момент се е подготвила да диверсифицира доставките на газ. И даже преди да бъде пуснат балтийският газопровод, ние ще можем да защитим стопанската система си, да защитим семействата и поляците от такава трагична стъпка на Русия ”, сподели в изказване пред медиите полският министър-председател Матеуш Моравецки. По думите му газовите складове на страната са 76% цялостни, което е ниво, „ доста по-високо, в сравнение с в множеството европейски страни ”.

„ В този тежък интервал, преди да бъде пуснат балтийският газопровод, ние ще можем да черпим от нашите запаси, както и да получаваме газ от всички вероятни други направления ”, показва още той и прибавя, че Полша има построени интерконектори и с Германия, и с Чехия, както и „ газов терминал, който може да поема още по-големи количества полутечен газ ”.
ПРОВЕРЕНО:
Не е правилно, че Полша е договорила възобновяване на доставката на природен газ. Освен удостоверение от Полската газова и нефтена компания (PGNiG), „ Газпром ” популяризира известие в обществените мрежи и медиите, че е спряла доставката на газ, тъй като не е платено в рубли, какъвто декрет е издал президентът на Русия Владимир Путин. Същите ограничения са подхванати и към България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР