Поредна европейска компания реши да заведе дело срещу руският доставчик

...
Поредна европейска компания реши да заведе дело срещу руският доставчик
Коментари Харесай

Чешката ЧЕЗ заведе дело срещу Газпром за неспазване на договора

Поредна европейска компания реши да заведе дело против съветският снабдител " Газпром " поради едностранно нарушение на договорни връзки. Чешката CEZ ще съди „ Газпром “ за 45 млн. $ поради недоставен газ.
Казусът е заведен в Арбитражния съд в Женева.
" CEZ се стреми да възвърне вреди от почти 1 милиард крони (45.21 милиона долара), произлизащи от забележителните ограничавания на доставките на природен газ от „ Газпром износ “ през 2022 година “, се споделя в изказване на чешката компания. 
И други компании от Европа, като немските Uniper и RWE, към този момент са завели каузи или приготвят нужните документи, с цел да потърсят интернационален арбитраж за връзки си с " Газпром ". 
Още предходната есен основният изпълнителен шеф на CEZ Даниел Бенеш сподели, че предприятието ще заведе дело поради понесените вреди.
На процедура България е в сходна обстановка и има всички учредения да потърси абритраж - през април 2022 година " Газпром износ " отхвърли да доставя синьо гориво против възнаграждение в долари, както е в дълготрайния контракт, и се наложи " Булгаргаз " да търси други възможности при " спотови " цени, които по предписание са по-високи. 
Но вместо София да търси арбитраж и обезщетения, у нас властимащи " родолюбци " подвигат топката на " Газпром ", като се пробват да вменяват виновност на държавното управление на Кирил Петков, че не било подчинило на указа на Путин газът да се заплаща в рубли. Сегашният длъжностен кабинет в първите си дни разгласи, че трябвало да се молим да руснаците за газ, а краткотрайният енергиен министър Росен Христов продължава да изрича " терзания ", че " Газпром " може да ни осъди, вместо да готви документите за завеждане на дело. Нещо повече, в последните дни и " самостоятелната " прокуратура се включи в този сюжет, като повдигна обвиняване против някогашния енергиен министър в кабинета Александър Николов, че бил ощетил страната, като отказал да извършва напътствията от Кремъл за промени в метода на заплащане. 

Дела и причини
Шефът на CEZ преди месеци разяснява, че Русия е почнала енергийната си война против Европейски Съюз към година преди да нападне  Украйна. Москва последователно е ограничавала доставките на газ, с цел да останат полупразни европейските газохранилища. „ Това беше лицемерен ход от страна на Русия “, сподели той през октомври пред чешка телевизия.
Още тогава Бенеш дефинира интернационалния арбитраж като единствената допустима стъпка.
" В момента, в който някой не извършва контракта си, е мъчно да приказваме за нещо друго с изключение на за обезщетение за вреди “, сподели Бенеш на въпрос дали CEZ и „ Газпром “ договарят за доставки за тази година.
Също като България Чехия бе мощно подвластна от доставките на съветски газ, най-много посредством газопровода „ Северен поток “. Но нещата бързо се трансформираха. В края на януари министър председателят Петр Фиала разгласи, че страната е съумяла да свие фрапантно зависимостта си от съветски газ - от 97% на 4%.  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР