Поредна битка за запазване на архитектурната среда се води в

...
Поредна битка за запазване на архитектурната среда се води в
Коментари Харесай

Битка за запазване на архитектурната среда в Русе

Поредна борба за опазване на архитектурната среда се води в Русе. Този път обект на отбрана е пространството към хотел "Рига "

Преди години един от претендентите за народни представители от Русе предложи да се направи специфичен закон за архитектурното завещание на града, сходно на този за Париж. Той не стана народен представител, подобен законов акт липсва и в следствие избуяха извънредно грозни строителни тучове, които събират възмущението на русенци, само че... най-малко още 50 години няма да помръднат.

Новият архитектурен спор се заражда още предходната година, когато притежателят на хотел "Рига ", една от емблематичните здания в Русе на брега на Дунава, по някаква причина декларира желание да строи в съседство още една постройка, евентуално жилищна в този великолепен регион, съобщи.

Тогава с решение на Общинския съвет през декември му е отказано и този отвод е подсилен от експертен съвет, който е на мнение, че нова постройка би внесла дисонанс в архитектурно-градоустройствения подтекст и сходни опити са неприемливи. В отбрана на настоящето състояние на пространството към хотела, издигнат по план на арх. Евлоги Цветков, застават Съюзът на архитектите, Съюзът на художниците, интернационалните организации "Икомос " и "Докомомо ".

Във формалното право на благосъстоятелност е зародишът на тази борба за опазване на лицето на Русе.

През последните години доста от съществуващите нелоши обекти в централната част на града бяха в действителност унищожени поради това право на благосъстоятелност – "мое си е, ще си върша каквото желая ". Последният образец е с хотел "Дунав " и заличаването на лятната му градина. На нейно място бе издигнато същински грозно нещо с функционалност на казино. Да, хубостта е противоречива категория, само че в тази ситуация грозното е в действителност грозно. С инвеститорското желание за хотел "Рига " обаче има вяра.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР