Поредицата на Gong.bg, посветена на предстоящото варненско дерби, получава своя

...
Поредицата на Gong.bg, посветена на предстоящото варненско дерби, получава своя
Коментари Харесай

Даниел Моралес: Пожелавам на всеки футболист да играе в дерби като варненското

Поредицата на Gong.bg , отдадена на идното варненско дерби, получава своя глас и от чужбина с помощта на Даниел Моралес. Бразилският треньор, който като футболист бе известен със своята безкомпромисна игра в средата на терена, се е подвизавал с екипа и на двата варненски клуба в разнообразни интервали от спортната си кариера. Той и до ден сегашен показва своята признателност към Черно море и Спартак за подадената ръка в сложни за него моменти. Наставникът на Ботев Враца избра да не дава директна прогноза за крайния свършек, споделяйки, че изходът на сходни дербита мъчно би могъл да се планува.

За спомените му от варненското дерби:

Това дерби е закъсняло. Аз си мисля, че поради всичко, което значи Спартак за варненските почитатели, той не би трябвало да отсъства толкоз време от Първа лига. За Черно море доста добре зная, че е клуб, който е още в сърцето ми. Това е клуб, който ми даде опция да се развия в по-голям клуб, въпреки всичко оттова прекосих в ЦСКА. Важността на този мач за хората от града е голяма. Дори аз чакам да виждам този мач, тъй като това са два тима, през които съм минал – в един интервал, в различен интервал, заради една или друга причина. Аз съм признателен и на двата тима. Благодарен съм, тъй като преди престоите ми, както в Черно море, по този начин и в Спартак Варна, аз бях без работа. През 2004-2005 година аз бях в Локо Пловдив, след което останах без контракт. Това не съм го споделял на никого. Жена ми беше бременна и тогава треньорът на Локо Пловдив не бе пускаше да отида до Бразилия да си видя детето. Това още ми е в сърцето. Тогава взех парите, които имах, и ги дадох на жена ми, като за жалост видях моята дребна щерка след осем месеца. Бях без работа и един ден слушам, че телефонът ми звъни – Илиан Илиев. Пита ме кой ми е импресарио, желае да ме вземе във Варна и дали желая да дойда. Аз потвърдих и по този начин стартира моята история в Черно море. Тази история е доста красива и съм запазил доста положителни мемоари оттова, Черно море ми даде опция да отида след това в ЦСКА и така нататък Моята история със Спартак пък стартира през 2009 година, когато още веднъж бях без работа и то още веднъж след Локо Пловдив. Тогава ми се обади Живко Великов, шефът на Спартак, и ми сподели: „ Искам да защитаваш нашите цветове “. Казах му, че ще дойда и по този начин стартира моята история със Спартак. Имахме опция да създадем нещо положително, само че за жалост нашият тим беше последният подобен на Спартак, който игра в А група, тъй като изпаднахме. За това по какъв начин се разви Черно море след това няма какво да разясня – тимът игра квалификации за Лига Европа, а Спартак в това време мъчно съществуваше. 

Искам да ви кажа, че това, което ще се види тази седмица, е нещо, което хората чакат от много време. Очакват го, тъй като това е едно от огромните дербита на България. Аз съм имал удоволствието да играя и за двата тима един против различен и усетих какво е и от двете страни. Това са доста хубави мемоари! Мисля, че последните две-три години това, което са почнали и създали от Спартак доста наподобява на това, което почитателите на Левски вършат в този момент с повдигането на клуба на крайници. Те дружно с новото управление на Спартак са съумели да стигнат до А група. Пожелавам да са по този начин много години, тъй като това дерби заслужава да бъде гледано от колкото се може повече хора освен в града, само че и в цяла България. 

За историческата значителност на варненското дерби:

То се води като третото дерби на България, само че за града си е номер едно. Надявам се всичко да е обикновено и както си би трябвало, да няма някакви изключителни неща, тъй като футболът е за хората, а не за хулигани. Хората си отиват там, с цел да гледат, да приветстват и да изискват от футболистите да дадат оптимално от себе си. Пожелавам на всеки един играч да играе такива дербита. Аз съм играл като футболист в четири дербита на България (б.а. ЦСКА-Левски, Локо Пд – Ботев, Черно море – Спартак и Нефтохимик – Черноморец) и поисквам на всеки един да взе участие. Това е напрежение, раздразнителност, популярност. Съперникът пък една седмица няма да може да излезе от вкъщи си, тъй като почитателите още са ядосани, само че това е животът на един играч по футбол. Аз съм претърпял всички сходни моменти. Градът като цяло живее за това нещо и чака към този момент 13 години. С неспокойствие и аз ще застана пред тв приемника, с цел да виждам този мач. Пожелавам на всички почитатели да отидат на стадиона, да честват и да се радват на своя тим. 

Прогноза за крайния резултат на дербито:

Мога доста елементарно да изляза от обстановката, имам значително опит (смее се). Независимо от моментното положение на Спартак или Черно море това е едно дерби. Много елементарно някои хора ще кажат, че Спартак ще победи елементарно, което няма да е по този начин. Или пък, че Черно море като по-високо позициониран тим, борещ се за шестицата, е любимец. Аз знам, че Черно море сега има по-класни футболисти, преди две седмици играхме с тях. Знам, че Илиан Илиев ще приготви този тим душевен. Да подготвиш тима тактически, стратегически, това постоянно си го има. Илиан ще работи доста по въпроса, че играят на открито и против последния в класирането. Хората от другата страна пък знаят, че в случай че Спартак бие, ще направи една огромна крачка. За нас, треньорите, това са доста значими неща и знам, че напрежението ще е голямо. Оттук всяка една прогноза, без значение 1, 2 или Х, несъмнено е лесна за хора, които мислят, че схващат. Но ние, треньорите, които претърпяваме това нещо, не бихме споделили съответна прогноза. Въпреки това един от тези резултати отново ще излезе. Мисля и желая тези хора да се зарадват на едно хубаво дерби. Нека най-хубавият на терена и този, който най-вече заслужава, да излезе победител.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР