Пореден случай на натиск спрямо българин в Македония. За това

...
Пореден случай на натиск спрямо българин в Македония. За това
Коментари Харесай

Възраждане: МВнР да разследва поредния случай на натиск спрямо българин в РСМ

Пореден случай на напън по отношение на българин в Македония. За това алармираха от „ Възраждане ", сезирани от наши сънародници в Прилеп.

Полицията в града за повторно тормози българина Горан Цветкоски. Той е бил спрян за инспекция на 4 август (петък) и се е легитимирал с българска персонална карта. След като са видели българския документ за идентичност, полицейските чиновници са почнали да употребяват груби и унизителни думи съгласно самия пострадал.

След това служителите на реда са захвърлили надменно персоналната му карта и са задържали Горан Цветкоски за два часа в полицията, без да му е обяснено защо тъкмо и без да е формиран протокол за това. Задържаният не е бил известен за правата и отговорностите си и не му е обещано да се свърже с юрист, доктор или представител на посолството на България. Това събитие е второ сходно със същото лице и „ Възраждане " упорства Министерство на външните работи да изследва случая, защото навежда за целеустременост и систематичен тормоз от страна на локалната полиция към български жител. Припомняме на Министерство на външните работи, че отбрана на българите на всички места по света и изключително в Северна Македония е съществена функционалност и приоритет на външната политика на България и заради това призоваваме за незабавна реакция.

Надяваме се, че този път Министерство на външните работи ще заеме ясна позиция и няма да съобщи, както към този момент се е случвало, българските национални ползи в Македония макар обещанията, давани от Мария Габриел на Жозеп Борел.

От наши източници получихме информация, че има извършена среща на 20 юни 2023г. сред вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и Жозеп Борел - висш представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. На въпросната среща министър Габриел е поела ангажимент да не дава отговор на антибългарските провокации, говора на ненавист и антибългарска изразителност от страна на политическия хайлайф и институции в РСМ. По този метод тя на процедура абдикира от отбрана на българите в Македония и предава българщината в прилежащата страна. От „ Възраждане " се надяваме, че Мария Габриел ще премисли своята позиция и ще направи нужното, с цел да отбрани правата на българските жители в Македония.

С почитание,

Екипът на " Възраждане "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР