Пореден раздор настъпи в парламента – този път по време

...
Пореден раздор настъпи в парламента – този път по време
Коментари Харесай

Ексшеф на МВР: Не видях полицай да бие мирно протестиращ гражданин

Пореден разкол настъпи в Народното събрание – този път по време на дебатите към основаването на анкетна комисия, която да изследва случаите на полицейско принуждение по време на митингите през 2020 година, както и на изказванията за нелегално подслушване на опозиционни политици от някогашните ръководещи.

Повод даде изказване на Младен Маринов – някогашен вътрешен министър в кабинета „ Борисов 3 “ и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС. „ Аз не видях служител на реда да бие спокойно протестиращ жител “, съобщи Маринов, който ръководеше Министерство на вътрешните работи по време на гражданските демонстрации. Той посочи, че след рухването на кабинета „ Орешарски “ е била основана комисия със подобен предмет на активност, която е стигнала до извода, че служителите на реда са работили съгласно закона, в отбрана на демокрацията и публичния ред.

„ Като някогашен служител на реда, ви споделям, ме сме минали през доста такива обстановки. И полицията постоянно е била употребена за политически цели от тези, които са желали да влязат в Народното събрание “, заключи Маринов. И изиска комисията да се захване и със случаите на приучване на членове на ГЕРБ в полицията по време на предизборната акция.

След него на трибуната изскочи депутатът от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев. Той упрекна ексшефа на Министерство на вътрешните работи, че подценява фрагментите със арестувани протестиращи, бити от чиновниците на реда. „ Най-вероятно такива като вас са го наредили “, сподели Мирчев. И разгласи, че това е бил първият случай на сходни репресии – което обаче е погрешно, защото служители на реда използваха мощ против протестиращи през 2009 година по време на тройната коалиция и през 2013 година от първото държавно управление на Бойко Борисов.

Атанас Атанасов – съпредседател на „ Демократична България “, си напомни, че през 1987 година е взел участие в митингите на русенци против мръсния въздух. „ Тогава не съм виждал такива безобразия от тогавашната милиция, каквито видяхме тук “, направи съпоставяне той.

Дебатите не престават.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР