Поразените от Теодора Димова, който неотдавна спечели Националната литературна награда

...
Поразените от Теодора Димова, който неотдавна спечели Националната литературна награда
Коментари Харесай

Поставят на театрална сцена романа на 2020 г.

" Поразените " от Теодора Димова, който наскоро завоюва Националната литературна премия за най-хубав български разказ на 2020 година " 13 века България ", ще бъде подложен за пръв път на сцената. Премиерата ще бъде в Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров " - Варна, а режисьор и създател на драматизацията ще бъде Стоян Радев Ге. К. (той слага тези букви след името си, с цел да не го бъркат със софийския му съименик и колега).

Спектакълът ще бъде един от първите в 100-тния юбилеен сезон на Варненската драма. Теодора Димова е одобрила драматизацията на творбата си и договорът за театралната реализация на „ Поразените “ към този момент е подписан. Премиерата ще излезе през октомври под режисурата на Стоян Радев. Калин Николов ще сътвори музикалната среда на спектакъла, а в функциите ще влязат Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова и Полина Недкова.

„ Поразените “ ни връща в предишния век, след събитията от 9 септември 1944 година, и разказва за орисите на три дами и едно дете по време на тоталитарния режим. „ Темите на романа са катарзисни съгласно мен – признава режисьорът Стоян Радев Ге. К. пред Радио Варна. - Те са хем история, хем ние някак живеем в същото време също - живеем във времената, за които се споделя. В романа с изключение на, да кажем, тежките ориси на героините, има доста обич, има деликатност, има вяра също. Като че ли с сходен материал не съм се сблъсквал до момента и актрисите също го настояват. Нито един човек няма да остане безразличен и то в най-хубавия смисъл. Онзи ден си казахме с актрисите, в края на една подготовка, че в действителност ние сме късметлии този разказ някак да ме блъсне в главата. Аз го взех интуитивно и когато го прочетох, не ми даде мира цяла нощ. Нямах самообладание да се обадя на Теодора, с цел да й кажа всичко това и до момента в който го четях, а това ми се случи за първи път с художествена литература, до момента в който го четях, ми се явяваха театрални облици. “

Една от идващите предстоящи министър председатели на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ в юбилейната година ще бъде по един от най-четените български романи - „ Тютюн “ на бащата на Теодора Димова – огромния български публицист Димитър Димов. Постановката е на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева.

Теодора Димова е създател и на романите " Емине ", " Майките " и " Адриана ", както и на девет пиеси, измежду които " Без кожа ", " Змийски мляко " и други, играни на разнообразни подиуми у нас и в чужбина. През 2006-а " Майките "  спечели Голямата премия за източноевропейска литература във Виена и е преведена на 10 езика. " Адриана " пък бе превърната във филм от режисьора Петър Попзлатев. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР