Поразена от контузии и изтощена от изискванията на своя спорт,

...
Поразена от контузии и изтощена от изискванията на своя спорт,
Коментари Харесай

40-годишна стана най-възрастната жена, спечелила Световно първенство по фигурно пързаляне

Поразена от травми и изтощена от условията на своя спорт, Деана Стелато-Дудек се пенсионира през 2001 година – преди доста от днешните елитни фигуристи да са даже родени.

Но тази седмица Стелато-Дудек реализира немислимото. Заедно с колегата си Максим Дешан, 40-годишната някогашна пенсионерка побеждава спортисти, по-млади от половината от нея, и става най-възрастната жена, печелила Световно състезание по фигурно пързаляне.

Още по-забележително е, че тя го направи в надпреварата по двойки – известна рискова дисциплинираност, в която най-хубавите дами се хвърлят през леда, подвигат се над главите на сътрудниците си с една ръка и се хвърлят на повече от 3 фута във въздуха – всичко това до момента в който се въртят към няколко пъти.



Стелато-Дудек сподели, че се надява историческата победа да въодушеви всички, даже и нескейтърите, които може да си помислят, че е прекомерно късно да преследват и реализират задачите си.

„ Надявам се, че ще насърчи хората да не стопират, преди да са достигнали капацитета си “, сподели тя пред кореспонденти, откакто завоюва купата в четвъртък вечер. „ И се надявам, че ще премине в други области, освен в спорта, само че и в други области на живота, като работа и професионална кариера. “

„ Аз съм най-старата на всички места “ – и се гордея с това

В спорт, цялостен с рискови умения и безмилостни пострадвания, фигуристите постоянно се пенсионират доникъде на 20-те си години.

Точно това направи Стелато-Дудек. Тя имаше впечатляваща юношеска кариера като състезателка на сингъл, като завоюва интернационалния край за Гран при за юноши през 1999-2000 година и завоюва сребърния орден на Световното състезание за юноши през 2000 година

Но тя претърпява редица пострадвания, в това число строшен ляв гален, скъсана връзка на десния гален и сериозна контузия на бедрото. Така тя се пенсионира през 2001 година, на 17 години.



През идващите 16 години Стелато-Дудек живее относително естествена възраст. Тя стана сполучлив естетист и се омъжи. Тя към този момент не се опитваше да прави рискови тройни скокове на интернационален лед.

Но тъгите от несвършената работа продължаваха да я тормозят. Ами в случай че беше напуснала спорта прекомерно рано? Ами в случай че имаше още какво да реализира в кънки?

Така че тя тества старите си кънки и опита непостижимото – да се научи по какъв начин да стане скейтър по двойки на 30-те си години и да се върне на спортния лед.

Докато елитното единично пързаляне постоянно възнаграждава младостта – изискваща голяма устойчивост за осъществяване на четворни скокове или комбинации от троен-троен скок – пързалянето по двойки носи своите рискове. Скейтърите по двойки би трябвало да имат силата да се стабилизират високо във въздуха и задоволително надзор, с цел да приземят мощни тройни скокове върху тясно стоманено острие. Ако не извършите нито едно от двете, това може да приключи с злополука.



След това има предизвикването да намерите сътрудник. През 2016 година Стелато-Дудек, който е от региона на Чикаго, се реалокира във Флорида, с цел да стартира да кара кънки с Нейтън Бартоломей, олимпиец от 2014 година, който търсеше нов сътрудник. Те завоюваха два национални бронзови медала като двойка, преди травмите на Бартоломей да сложат завършек на партньорството им през 2019 година

Невъзмутима, Стелато-Дудек „ се обади на всеки един треньор, който в миналото съм срещала през целия си живот, с цел да види дали имат някой разполагаем “ като евентуален сътрудник, сподели тя на писателката Бевърли Смит.

Търсенето я води до Канада и Дешан, родом от Квебек, който е с повече от осем години по-млад. Той също имаше сполучлива младша кариера и беше открит за своите персонални провокации, в това число живот с ADHD.

Стелато-Дудек изостави живота си в Чикаго и се реалокира в Монреал, с цел да кара скейт с новия си сътрудник. Хазартът се изплати и в този момент Стелато-Дудек и Дешан надали са международни първенци на възраст 40 и 32 години.



Да бъда най-възрастната международна шампионка при дамите „ не беше нещо, което в миналото съм си поставяла за цел, когато се върнах към кънките “, сподели Стелато-Дудек след успеха си. „ Но знаех, че в случай че трябваше да осъществя фантазиите си, това неизбежно ще се случи, тъй като съм най-възрастният на всички места. “

И това, че е най-старата, е изцяло добре за нея.

„ Това е нещо, което нося с горделивост и доста се гордея с него “, сподели тя. „ Надявам се доста спортисти да останат доста по-дълго. “

Един от най-големите противници на двойката за международната купа, немската скейтърка Минерва Фабиен Хасе, се поклони пред двойката след победното им показване. На 24 години Хасе е бебе, когато Стелато-Дудек се пенсионира.

„ Диана, с твоята възраст това е необикновено. Всички се покланяхме пред вас “, сподели Хасе, съгласно колегата на CNN CBC. „ Имате моето най-високо почитание. “

Олимпийските игри през 2026 година се обрисуват – с още едно затруднение

Стелато-Дудек не е готово. Следващата й огромна цел е да се състезава на Зимните олимпийски игри през 2026 година на 42-годишна възраст – евентуално още веднъж да разбие върхове.

Но първо би трябвало да стане канадско поданство. Когато тя и Дешан се събраха за първи път преди няколко години, те взеха решение да съставляват Канада вместо Съединени американски щати, тъй като смятаха, че ще бъде по-бързо тя да получи канадско поданство, в сравнение с той да получи американско поданство.

„ Правя всичко допустимо, с цел да стана по-привлекателен за Канада “, сподели Стелато-Дудек през смях, откакто завоюва късата стратегия тази седмица, съгласно NBC Sports.

Изискването за поданство направи Олимпийските игри през 2022 година на практика невъзможни за двойката.

Така че „ моята цел постоянно е била 2026 година, в случай че тялото ми може да издържи толкоз дълго “, сподели Стелато-Дудек на Смит през 2020 година „ Вече съм прекомерно остарял, с цел да върша това, тъй че мога да бъда прекомерно остарял и след шест години. И по този начин, каква е разликата? “

Няма да е елементарно. Стелато-Дудек към този момент устоя два до три часа спомагателни физически тренировки всяка вечер, с цел да приготви 40-годишното си тяло за тренировките на идващия ден, съгласно NBC Sports.

Но нейната осезаема активност и ненаситният й метод към тренировките всеки ден не оставят подозрение, че може да бъде подготвена за идващите олимпийски игри.

„ Тя е боец “, сподели нейният сътрудник. „ За нея това е Олимпиада всеки ден. “

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР