Поради ситуацията на международните финансови пазари Българската народна банка (БНБ)

...
Поради ситуацията на международните финансови пазари Българската народна банка (БНБ)
Коментари Харесай

Не може да се плаща газ в рубли, тъй като няма пазарен курс на тази валута

Поради обстановката на интернационалните финансови пазари Българската национална банка (БНБ) не може да дефинира референтен курс на българския лев към съветската рубла, който да е внушителен за пазарните условия, оповестиха от централната банка.

Във връзка с това Българска народна банка прекратява краткотрайно публикуването на курс на българския лев към съветската рубла, до момента в който пазарните условия не се възстановяват. Последният курс на българския лев към съветската рубла е оповестен на 1 март 2022 година.

В коментар пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт разясни, че заплащания в рубли е малко евентуално да се случат, откакто заплащанията на Русия по външния дълг или на съветски компании към външни снабдители не са превалутирани в рубли. Според него в изискванията на съществени финансови контроли, каквито има във финансовата система на Русия, няма пазарен курс на рублата.

Така че настояването на съветския президент Владимир Путин да си плащаме приемания природен газ в рубли няма по какъв начин да стане.

Днес представителят на българското държавно управление Лена Бориславова заяви, че тематиката за възможното прекъсване на съветския природен газ към България поради отвод от заплащане в рубли е била разисквана от държавното управление. „ За момента няма такова очакване тъй като България се зарежда по друг път с газ, в сравнение с други европейски страни, и е малко евентуално да имаме такива последствия за нашата територия “, отбелязва тя.

Европейският съюз одобри като сериозна опасност оповестеното от президента на Русия Владимир Путин условие всички вражески страни, които постановиха наказания на Русия, да заплащат за доставените количества природен газ с рубли вместо в долари и евро. И като знак за увеличение на риска, че най-големият продавач на синьо гориво за страните от Стария континент би могъл да спре кранчето. Като вражески са избрани всички европейски страни, които купуват съветско синьо гориво като се изключи Беларус, Молдова и Сърбия.

След първичното стъписване естествено всички осъзнаха, че в действителност по този начин се нарушават подписаните контракти. Европейските страни до момента отхвърлят настояването на Москва за смяна на валутата за заплащане.

Германският министър на енергетиката Роберт Хабек заяви от името на сътрудниците си от Г-7, че новото условие на Русия е “едностранно и очевидно нарушаване на съществуващите контракти ”. Той го дефинира като недопустимо и прикани енергийните компании да го отхвърлят. 

Въпреки това другите страни взеха към този момент ограничения, с цел да се приготвят за намалели доставки. Все отново Европа получава към 40% от потребления от нея природен газ от Русия, като вносът за предходната година е бил към 155 милиарда кубически метра.

Очаква се Москва да разкрие проектите си за заплащания в рубли в четвъртък (31 март). Президентът Путин заповяда на държавното управление, Централната банка на Русия и " Газпром " да показват оферти за промяна на режима. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче означи, че няма да се изисква директно от купувачите да заплащат за съветския газ в рубли. Какво и да значи това.

Според Анатолий Аксаков, началник на финансовата комисия в долната камара на съветския парламент, задграничната валута ще се обменя по пазарен курс, който ще бъде избран на Московската борса. " Те могат да си купят рублите на всички места ".

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР