Поради изменението на климата около една трета от растенията и

...
Поради изменението на климата около една трета от растенията и
Коментари Харесай

Промените в климата могат да убият до 2070г. над 30% от растенията и животните

Поради изменението на климата към една трета от растенията и животните могат да изчезнат от планетата до 2070 година Това сочи научно умозаключение в списание „ Proceedings of the National Academy of Sciences ".

За главен фактор, който въздейства на оцеляването на популациите, учените считат оптималната дневна лятна температура. Авторите на новото проучване са анализирали данни за 538 типа растения и животни от цялата планета. Учените разкрили, че към 44% от изследваните типове са измрели в обособени зони, откакто оптималната температура там се е нараснала с повече от 0,5°C. Повишаване на температурата от 2,9°C и повече, съгласно тях, е довело до локално изгубване на 95% от типовете.

Експертите припомнят, че януари тази година беше най-горещият за 141 години наблюдаване, а последното десетилетие - най-горещото на всички времена. Освен това климатолозите считат, че 2020 година „ евентуално ще е измежду петте най-топли години в историята ". Най-уязвими, съгласно специалистите, са животните и растенията, които живеят в тропиците. Учените откриват, че скоростта на изгубване на растенията и животните зависи директно от това какъв брой бързо се загрява планетата.

„ Ако се придържаме към Парижкото съглашение за климата, можем да загубим към 20% от растителните и животинските типове до 2070 година Още по-силното стопляне може да докара до изгубване на повече от една трета или даже половината от всички скотски и растителни типове ", споделя професорът от Аризонския университет Джон Винс.

Парижкото съглашение беше подписано на 12 декември 2015 година, след 21-ата конференция на Рамковата спогодба за изменението на климата. Участващите страни се споразумяха да не разрешават междинната температура на планетата да се увеличи с над 2°C до 2100 година спрямо прединдустриалната епоха. По-специално съглашението планува понижаване на излъчванията на парникови газове./БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР