Поради изключително трудния диалог с българското правителство, Българската асоциация на

...
Поради изключително трудния диалог с българското правителство, Българската асоциация на
Коментари Харесай

Ресторантьорите не могат да се разберат с кабинета, обръщат се към ЕК за мярката 60/40

Поради извънредно сложния разговор с българското държавно управление, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се обърнаха за поддръжка към Европейската комисия по отношение на мярката 60/40. Както е известно у нас този тип поддръжка за бизнеса и чиновниците завършва на 30 юни. Средствата по нея се обезпечават от европейски стратегии, само че българското държавно управление отхвърля да изиска спомагателни пари за продължаването й. Така в разгара на летния туристически сезон един от най-засегнатите сектори на стопанската система ни ще остане без никаква поддръжка.

В тази връзка е изпратено писмо до госпожа Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на Европейска комисия с сектор " Европа, готова за цифровата епоха ", господин Никола Шмит, комисар по работните места и обществените права и господин Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар и с копие до госпожа Мария Габриел, комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша. В него се търси подпомагане за продължение на мярката 60/40 и след 30 юни, като бъде върнат първичният й вид, при който поддръжка се получаваше при 20% спад на оборота по отношение на 2019 година, а не както е сега – при 30 или 40%.

" Туризмът е един от най-пострадалите браншове от продължаващата пандемия от Ковид 19, а в този момент и от войната в Украйна. Непрекъснатото нарастване на цените на електрическата енергия, газовата рецесия, както и галопиращата инфлация го изправят пред спомагателни компликации и провокации. Преди пандемията от Ковид 19 секторът формираше сред 12-14% от Брутният вътрешен продукт на България и неговото възобновяване е от значително значение за стопанската система на нашата страна. За нас, като представители на едни от най-големите организации, работещи в туристическия бранш е от основно значение да имаме предвидимост, с цел да може да планираме нашата работа и да получим финансова поддръжка, с цел да може да задържим служащите си и да запазим бизнеса си ", написа в писмото.

" Ние сме на мнение, че мярката 60/40 за подкрепяне на работодателите в бранша, въведена през 2020 година от българското държавно управление, подкрепя заетостта и в последна сметка оцеляването на нашия бизнес по време на пандемията, а и ще ни помогне да посрещнем и последствията от войната в Украйна, която се намира единствено на няколкостотин километра от нашата страна. 60/40 е измежду най-широко употребяваните ограничения в България, осигурявайки ни избавителен пояс за справяне с актуалните компликации и провокации. Тя потвърди своята успеваемост и от нейното начало доникъде на предишния месец по мярката са изплатени 1 845,2 милиарда лева, посредством които поддръжка са получили 13 646 работодатели и 331 518 чиновници, сочи финален разбор на Националния застрахователен институт. В бранш " Хотелиерството и ресторантьорството " делът на непокътнатите работни места и отпуснатите средства е надлежно 20% и 15,5% ", показват още БАЗ и СЗБ.

" Ние всекидневно сме сложени пред тестване и за нас е значимо да имаме координирани и навременни ограничения, които да са финансово обезпечени и да оказват помощ за нашето дълготрайно възобновяване и резистентност. Кадрите са основни за нашата работа и са най-важните, с цел да предлагаме туристически артикул с високо качество. Разчитаме на Вашето схващане и поддръжка да се откри вярното решение да продължи действието на тази мярка за българския туристически бранш, тъй че бизнесът да получи поддръжка за посрещане на продължаващото предизвикателство на КОВИД 19, да се оправи с последствията от войната, както и с галопиращата инфлация и енергийната рецесия. Вярваме, че с Вашия професионализъм и опит, както и напъните, които полагате, ще се откри опция поддръжката за Европейския туристически бранш, част от който сме и ние да продължи и краткотрайната рамка за държавна помощ за последствията от Ковид-19 да бъде удължена ", приключва писмото.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР