Поради голямото напрежение между Косово и Турция, президентът на Косово

...
Поради голямото напрежение между Косово и Турция, президентът на Косово
Коментари Харесай

Хашим Тачи отиде до Албания заради кризата между Косово и Турция

Поради огромното напрежение сред Косово и Турция, президентът на Косово Хашим Тачи направи изключителна аудиенция в прилежаща Албания, съобщи БГНЕС.
Тачи остана единствено един час в Тирана. Там той беседва единствено с премиера на страната Еди Рама. Основна тематика в диалога сред двамата е била рецесията сред Прищина и Анкара. Еди Рама има доста близки връзки с турския президент Ердоган.
Отношенията на Прищина с Анкара внезапно се утежниха откакто Косово депортира шестима членове на придвижването на Фетхуллах Гюлен в Турция. Петима учители в учебно заведение от мрежата на Гюлен и доктор бяха върнати в Турция при загадка интервенция, осъществена от вътрешното министерство на Косово и шпионската работа дружно с Турската национална разследваща организация (МИТ).
След изключително съвещание на Съвета за национална сигурност на Косово, министър председателят Рамуш Харадинай сподели, че е уволнил вътрешния министър Фламур Сефай и шефа на разузнаването Дритон Гаши за присъединяване им в интервенцията.
Моментално по-късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган насочи директни закани по отношение на бъдещата политическа кариера на премиера на Косово Рамуш Харадинай. " Харадинай кажи по чий указания действаш? От по кое време защитаваш тези, които се пробваха да извършат прелом в Турция? Забравихте ли, че ние ви признахме незабавно след Съединени американски щати? Как е допустимо да защитавате пучисти, откакто Ви прегърнахме като братя? Ще си платите за това ", сподели Ердоган. Според турския водач " кариерата на Рамуш Харадинай ще завърши скоро ". Харадинай пък отвърна, че вътрешните работи на Косово не са поле за изява на никоя друга страна.
Късно нощес стана ясно, че вътрешният министър Фламур Сефай публично е подал оставка. Преди това той в детайли е уведомил Харадинай за присъединяване си в депортирането на шестимата членове на придвижването на Фетхуллах Гюлен в Турция.
В същото време Хашим Тачи изрично се опълчи на уволнението на шефа на разузнаването Дритон Гаши. Без подписа на Тачи Гаши не може да бъде освободен от поста си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР