Поръчването на вълнуващо ястие в ресторант може да бъде голямо

...
Поръчването на вълнуващо ястие в ресторант може да бъде голямо
Коментари Харесай

Лекар разкри кой е денят от седмицата, в който не трябва да си поръчвате риба

Поръчването на вълнуващо ядене в ресторант може да бъде огромно наслаждение, само че има едно ядене, което евентуално би трябвало да избягвате, в случай че вечеряте в избран интервал от седмицата.

От известно време насам се популяризират кулинарни легенди, съгласно които поръчването на рибно ядене в един избран ден е безусловно неразрешено, в случай че не желаете да повърнете или да седите в тоалетната до края на вечерта и да се чудите за какво сте избрали риба, а не пиле.

Този мит в действителност не е неистина и в него има известна доза истина.

Д-р Дарин Детуилър, някогашен консултант по сигурността на храните в FDA и USDA, съобщи пред Daily Mail, че поръчването на риба в ресторант в избран ден от седмицата в действителност може да усили риска от хранително отравяне.

Това значи, че шест дни от седмицата може да се наслаждавате на рибното си ядене, само че в един ден може да има по-висок риск да се окажете зле и да се почувствате неразположени, и това се дължи на сериозна причина.



Денят от седмицата, за който Детвайлер предизвестява, е понеделник, и то поради времето, през което рибата може да е престояла в хладилника или когато е била доставена.

Поръчката на рибно ядене в този ден е обвързвана с нараснал риск от заболяване заради обстоятелството, че рибните пазари нормално не работят през уикенда, тъй че рибата, която ядете, може да е престояла в хладилника няколко дни и затова да има нараснал риск да ви разболее.

Детвайлер изяснява: " Рибата, която не е прясна, може да претърпи химически промени, водещи до повреждане, което се отразява на нейния усет, аромат и сигурност. "

Той означи също, че развалената риба може да съдържа и високи равнища на хистамин - химично вещество, което се отделя от имунната система, и това може да докара до хранително заболяване скомброидно отравяне, което е съпроводено с прелестни странични резултати, сходни на алергични реакции, като обрив, диария, изпотяване, главоболие и повръщане.

Детуилър не е единственият гурман, който предизвестява да не се избира морска риба или тресчица в понеделник.

Готвачът, ефирен водещ и публицист Антъни Бурдейн също е предупреждавал вечерите да не поръчват риба при започване на седмицата.

В книгата си " Поверително от кухнята " готвачът предизвестява, че в случай че поръчате риба в понеделник, има възможност ресторантът да е направил единствено една поръчка на морски блага за уикенда и филето да е пристигнало в петък.

Ако готвачът не е продал толкоз доста филета, колкото е очаквал през уикенда, това може да значи, че ще получите остатъците, а това значи, че рибата ви за деня в действителност е на четири дни и е била отвън водата още по-дълго, в случай че се брои времето, когато е била уловена, превозена и доставена.

 

Превод: GlasNews

 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР