Поръчките за десетки милиони в енергийния сектор са обичайна практика.

...
Коментари Харесай

Подкаст: Електроенергийна схема за 1 млрд. лв.

Поръчките за десетки милиони в енергийния бранш са нормална процедура. Затова те притеглят интереса на хора, които имат близки връзки до властта или до ръководители на обществени оператори. Така те се трансформират в комфортни реализатори, а изборът им постоянно е съдбоносен.

Подобна е историята на държавния Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО), който взе участие в скица за раздаването на близо 1 милиарда лева обществени средства на записаната в село Разбойна, област Търговище, компания " Електромонтажно ръководство " (ЕМУ) и близката до нея " Импулс Ко ". Това се случва под управлението на назначения през 2018 година изпълнителен шеф на ЕСО Ангелин Цачев. Преди това биографията му включва заемането на междинни мениджърски позиции. Интересна детайлност обаче е, че в интервалът от 2007 година до 2011 година Цачев работи точно за компанията ЕМУ, благосъстоятелност на Таню Танев.

От встъпването в служба на Ангелин Цачев поръчките към ЕМУ се усилват фрапантно. В края на 2018 година през рамкови съглашения за 70 млн. ЕСО разпорежда на компанията от село Разбойна и свързаната с нея " Импулс Ко " да правят ново строителство и реконструкции на електропроводи за интервал от четири години. До момента обаче през тези контракти на компаниите са възлагани и спомагателни огромни електроенергийни планове, като по този метод сумата към този момент възлиза на над 400 млн. лева с капацитет да се уличава още във времето.

Насочването на средства от Ангелин Цачев към компанията на някогашния му шеф Таню Танев продължава. По Плана за възобновяване ЕСО ще разполага и с 511 млн. лева за рационализация на електропреносната мрежа, a изпълнителният шеф към този момент е подсигурил част от тях да отидат още веднъж към ЕМУ и " Импулс Ко ".

Освен това е подсигурено и мястото му на изпълнителен шеф в ЕСО. В момента върви процедура по преназначаването на Цачев за още един мандат, а редом с нея ГЕРБ пробват в последния миг да сменят Надзорния съвет на сдружението, тъй че да резервира цялостната си власт над него. Не е изненада, че ГЕРБ и Цачев взаимно пазят гърбовете си, в случай че тези близо 1 милиарда лева са раздадени под зоркия взор на някогашния министър на енергетиката Теменужка Петкова, която на парламентарните избори бе лидер на листата на ГЕРБ точно в Търговище.

Остава въпросът какво може да направи за към този момент по-малко от два месеца служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Подробност в неговата биография пък е, че е бил ръководител на управителния съвет на ЕСО до назначението на Ангелин Цачев през 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР