Популярното френска антидиабетично лекарство оземпик (Ozempic) е предмет на наблюдение

...
Популярното френска антидиабетично лекарство оземпик (Ozempic) е предмет на наблюдение
Коментари Харесай

Франция започва монигоринг на популярно лекарство за диабетици заради злоупотеби

Популярното френска антидиабетично лекарство оземпик (Ozempic) е предмет на наблюдаване от френските управляващи поради злоупотреби с него в резултат на реклами в обществената мрежа ТикТок, съобщи Франс прес.

С инжекцията злоупотребяват хора, които не страдат от захарна болест, а просто желаят да отслабнат бързо, написа организацията.

Френски лекари са разкрили, че лица, които нямат диабет, са употребявали „ фалшифицирани предписания “, за да получат оземпик.

Общо 2 185 инжектиращи си този медикамент във Франция могат да се считат за недиабетични според оценките на здравното обезпечаване.

Оземпикът, превърнал се в звездата на обществените мрежи заради свойствата си да води до отслабване, ще бъде обект на „ засилено наблюдаване “ във Франция, афишират в взаимно изказване организациите за здравно обезпечаване и за сигурност на медикаментите, оповестява Агенция Франс Прес.

Произвеждан от Novo Nordisk от 2019 година, лекарството е достъпно само с рецепта при лекуването на диабет вид 2. Но двете организации означават в известието си, че то от ден на ден се използва като средство за намаляване на здвави хора.

По тази причина здравните управляващи ще засилят мониторинга си, като следят данните за продажбите и възобновяване разноските за медикаменти през националната система за здравни данни (SND), както и посредством отчети за неефективна приложимост и странични резултати в районните фармакологични центрове.

Според данните, представени от организацията за сигурност на лекарствата между октомври 2021 година и октомври 2022 година, към 600 000 пациенти са получили клас на аналозите на GLP-1, като от тях 215 000 пациенти са получили особено оземпик. Сред тях „ 2185 бенефициенти на оземпик могат да се смятат за недиабетични съгласно оценките на здравното обезпечаване “, отбелязва отрасловата организация.

Според управляващите тези отклонения са " лимитирани ". Те обаче са загрижени за въздействието на възходящото търсене върху наличността на продукта за пациенти, които в действителност страдат от диабет. Напрежението в доставките беше маркирано от организацията по лекарствена сигурност от Novo Nordisk - поради детонация на търсенето в международен мащаб.

Запитан от АФП през февруари, производителят е признал, че неговият " настоящ потенциал на доставка не постоянно дава отговор на това прекомерно търсене " и че съжалява за " периодичи изчерпвания на запасите ".

В ТикТок оземпик е на мода с помощта на свойствата си да провокира намаляване: полуглутид, дейната съставна част на който подтиква освобождението на инсулин, когато равнището на кръвната захар е високо. Но също по този начин забавя изпразването на стомаха, в действителност понижава апетита и предизвиква забележителна загуба на тегло от порядъка на 10 % за една година.

Но лекарството също може да „ аргументи евентуално съществени странични резултати, като стомашно -чревни нарушавания, панкреатит или хипогликемия “, предизвестява здравните управляващи.

Оземпикът е изключително издирван и постоянно липсващ в България, като аптекари споделят, че го купуват колкото диабетици, толкоз и здрави хора, загрижени за линията си. Цената на единична опаковка надвишава 200 лв..
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР