Популяризирането на нови туристически маршрути и по-малко известни архитектурни, културни

...
Популяризирането на нови туристически маршрути и по-малко известни архитектурни, културни
Коментари Харесай

Трима бълагри с отличия от Букурещ в сферата на туризма

Популяризирането на нови туристически направления и по-малко известни архитектурни, културни и исторически обекти от България и Румъния бе измежду тематиките на провелия се късно през вчерашния ден вечерта конгрес на Асоциацията на публицистите и писателите в областта на туризма от северната ни съседка.

Събитието сплоти повече от 100 създатели и издатели на пътеписи, фоторепортери, фотографи, блогъри и даже кулинари, както и преподаватели, работещи във факултети с профил туризъм, ръководители на туристически организации, хотелиери и ресторантьори от двете страни. Сред гостите беше и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева. Тя бе наградена персонално от ръководителя на Асоциацията Михай Огринжи. Лили Ганчева благодари за следващото самопризнание и заявява готовността си да продължи да работи все по този начин пламенно и в тази сфера. Според нея има още доста обекти и направления в двете страни, които би трябвало да придобият по-широко притежание пред обществеността. Отличието се дава на изпълнителния шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ за изключителния ѝ принос в популяризирането на голям брой културни и исторически обекти в България и Румъния. Припомняме, че тя е създател на най-актуалния понастоящем справочник на Букурещ, написан на български език, а също по този начин постоянно разгласява публикации, свързани със страната ни в едно от най-четените и влиятелни списания в този отрасъл, а точно „ Живописна Румъния “. Лили Ганчева е и притежател на редица оценки. Сред тях са почетен жител на Русе и на Гюргево, както и знака на регионалния шеф.

Според регионалния шеф Анатоли Станев взаимните старания на държавната и локалната власт от двете страни на река Дунав би трябвало да бъдат ориентирани както към популяризирането на добре познати дестинации, по този начин и към развиването на някои по-актуални форми на туризъм, които до момента са били по-скоро подценявани. Става дума най-много за велотуризма, а също и за създаването на виртуални турове. Припомняме, че Областната администрация в Русе има сходен опит. Преди няколко години тя беше сътрудник по огромен интернационален план, в който участваха 7 университета, 6 национални проучвателен института, 18 районни и локални органи на обществената власт от 7 страни. В последна сметка беше основан виртуален велотур в мобилното приложение за смарт телефони Pocket Guide, което разрешава на хора от всяка точка на света да се допрян до забележителностите на повече от 150 града в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Австралия. Така стана допустимо опознаването на трансграничния район Русе – Гюргево от целия свят. Станев смята, че и през новия програмен интервал би трябвало да се обърне внимание на опциите за финансиране от Европейския съюз.

Наградени бяха още кметът на Велико Търново Даниел Панов, както и българският историк Емил Врежаков. Даниел Панов е кмет на старопрестолната столица  към този момент повече от 10 години и водещ приоритет в работата му е развиването на туризма. Емил Врежаков пък е измежду водещите историци в търновския район. 

Събитието беше отдадено на 65-ата годишнина от учредяването на организацията и то се организира в постройката на Търговско-индустриалната камара в центъра на румънската столица, която постоянно се употребява като кино фон на някои от най-популярните румънски филми.

Асоциацията на публицистите и писателите в областта на туризма в Румъния има над 200 дейни членове, като в нея членуват хора, които живеят и работят освен в Румъния, само че и в Молдова, Украйна, Унгария, Италия, Испания, Съединени американски щати и България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР