Популацията от бобри в Аляска и в други части на

...
Популацията от бобри в Аляска и в други части на
Коментари Харесай

И бобрите изглежда допринасят за унищожаването на Аляска и Арктика

Популацията от бобри в Аляска и в други елементи на Арктика през последните години се е нараснала доста. Затоплянето и топенето на постоянно замръзналите територии са им основали удобни условия за живот и миграция в района. В резултат на това бобрите способстват за още по-голямо размразяване, считат учените, които са разгласили резултатите от своите проучвания в списание " Environmental Research Letters ", съобщи БГНЕС.
През последните десетилетия бобрите са почнали да се популяризират из Арктика, което се дължи както на световното стопляне, по този начин и на обстоятелството, че никой не ги преследва. Гризачите се възползвали в оптималната степен от предоставената им опция, а популацията им се усилва експоненциално, настояват учените.
Климатолозите допускат, че до края на XXI в южната част на Сибир и в Аляска ще изчезне към една трета от постоянно замръзналите територии. В резултат на това ще се отдели голямо количество замразена органична материя, която се е натрупала в замръзналата почва в продължение на няколкостотин хиляди години. Микробите бързо ще я разложат, в резултат на което ще се отделят огромни количества метан и въглероден диоксид. Освен това засушаването на Арктика като разследване от топенето на постоянно замръзналите територии, ще докара до възникването на по-чести стихийни пожари, които също ще унищожат тези ресурси от органична материя.
Всичко това ще се отрази отрицателно освен на природата, само че и на живота на хората в полярните региони и в умерените ширини. Преди година климатолозите обявиха, че размразяването ще засегне повече от 70% от инфраструктурата на полярните градове. Това ще се случи без значение от това по какъв начин ще протича борбата с световното стопляне в бъдеще.
В хода на проучването станало ясно, че в тези световни климатични процеси изненадващо присъединяване имат... бобрите.
Изучавайки сателитни фотоси в на територии в западната част на Аляска за последните 20 години, учените забелязали, че езерата и другите дребни водоеми са се нараснали доста. Оказало се, че половината от тези водоеми са издигнати от бобри. Гризачите откривали котловините на остарели езера, които били пресъхнали още преди ледниковия интервал, и почнали да строят в тях язовири, които още веднъж се напълнили с вода. Това довело освен до увеличение количеството на новите езера, само че и ускорило топенето на постоянно замръзналата земя под дъното на тогавашните сухи котловини, които в този момент са цялостни с топла вода, с помощта на бобрите.
Учените допускат, че сходни процеси се следят освен в Аляска, само че и в Канада и в други евразийски райони с постоянно замръзнала почва.
Всичко това може да форсира топенето и да докара до верижна реакция, с помощта на което замръзналите територии може изцяло да изчезнат. Този факт би трябвало да се регистрира при прогнозиране бъдещето на Арктика и метода, по който ще се промени образът ѝ през идващите десетилетия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР