Поправката в закона се отнася за около 30 хиляди имигранти.Министерството

...
Поправката в закона се отнася за около 30 хиляди имигранти.Министерството
Коментари Харесай

Гърция ще легализира нелегалните имигранти живели в страната над 3 години, Самарас против

Поправката в закона се отнася за към 30 хиляди имигранти.
Министерството на имиграцията ще легализира хиляди противозаконни имигранти, които могат да потвърдят, че са обитавали в Гърция над три години. 

Съгласно член 4 от препоръчаното изменението в Закона за заверка от отрасловото министерство, чужденците ще получат тригодишно законно позволение за престояване в Гърция. Поправката легализира освен тези, които обитават незаконно в Гърция до 30 ноември 2023 година, само че и членовете на техните фамилии.

До момента за позволение имаха право да аплайват единствено тези, които са живели в Гърция най-малко 7 години.

Причината за това решение е, че гръцкото земеделие страда от дефицит на нискоквалифицирани служащи, които са извънредно нужни най-вече по време на събиране на селскостопанската годишна продукция. Поради липса на работна ръка Гръцките фермери губят до 50% от реколтата си. 

Бившият министър председател Андонис Самарас (от 2012 до 2015 г.) реагира остро на изменението на закона за заверка на имигранти от трети страни, които са живели в Гърция най-малко три години. Бившият ръководител на партията „ Нова народна власт “ прикани държавното управление да отдръпна изменението и да преразгледа проблема.

„ Не разбирам за какво нашето държавно управление прави разрешенията за престояване и работа за незаконните имигранти още по-гъвкави. Дори тези, чиято молба за леговище е отхвърлена! И да имат паспорт, „ дори и да е с изминал период на годност ”. И издаването на разрешителни става наложително, а не по преценка на способените органи, както беше до момента.

Нека ви припомня, че нашето държавно управление през 2012-2014 година сътвори законодателна рамка, която предвиждаше при доста строги условия издаването на позволение за престояване единствено в случай че претендентите са навършили 7 години непрестанен престой в страната. И даже СИРИЗА поддържа този режим. С тази корекция страната ни всъщност се трансформира във фар за привличане на незаконни имигранти. Необходимостта от решение на казуса с работната мощ може да бъде реализирана посредством вътрешен потенциал. И несъмнено, посредством легална имиграция и краткотрайни транснационални съглашения, по силата на които имигрантите се връщат в своите страни. И звучи изцяло несвоевременно, че решението на демографския проблем може да бъде легализирането на незаконните имигранти. Гърция е страна, а не място! Моля държавното управление да отдръпна тази корекция и да преразгледа целия въпрос “, се споделя в изказването на някогашният министър председател.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР