Попово ще бъде домакин на Осмото Национално специализирано изложение за

...
Попово ще бъде домакин на Осмото Национално специализирано изложение за
Коментари Харесай

Фестивал на малината събира производителите от цялата страна

Попово ще бъде хазаин на Осмото Национално профилирано ревю за ягодоплодните и Фестивал на малината. Събитието, на което се чака да участват производители от района и цялата страна, ще се разгърне на 15 септември на централния градски площад " Александър Стамболийски ", съобщи Ивелина Атанасова от общинската администрация в Бялото градче.

Официално разкриване на ревюто с водещ Ники Кънчев е планувано по обяд. Събитията се провеждат от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Община Попово.

Подготвена е разнообразна стратегия. Участниците в ревюто ще могат да обменят опит и отзиви за развиването на бранша. Организаторите плануват визити в локалните предприятия " Родина агро " - най-голямото хладилно дружество в област Търговище, и " Рио агро ".

Във втората компания ще може да се види профилирана техника, която намира приложение в развъждането на малини, както и да се прегледат личните оранжерии на компанията, уточни Атанасова. Ще бъдат подредени свежи плодове от ягодоплодни култури, обичайни храни, сокове, сладка, вино и безалкохолни питиета. Организаторите са възнамерявали и конкурс за домашно приготвено сладко от малини, както и кулинарно ревю.

Конкурсът е на тематика " Малинови кулинарни изкушения ".

Програмата включва още детската работилница за ароматни сапуни и пленер за детска рисунка на тематика " Малината през нашите очи ", с присъединяване на млади художници от Школата по изобразително изкуство " Арт Попово ".

В следобедните часове Фестивалът на малината ще продължи с фолклорна стратегия, с присъединяване на креативен колективи от община Попово и Танцов състав " Лудо-младо " от град Годеч. Вечерта ще приключи с детска щуротека и концерт на Нели Петкова.

Не инцидентно хазаин на Фестивала на малината е Попово.

В тази община от област Търговище се отглеждат общо 391,3 дка с трайни насаждения от малини, показаха от Министерството на земеделието и храните.

Малинови масиви има на територията на петте общини на Търговищка област – общо 472,7 дка, само че най-вече от тях са в землището на Поповска община, следвана от община Опака с малко над 54 дка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР