Понятието конфликт на интереси“ е често споменавано в българския ефир,

...
Понятието конфликт на интереси“ е често споменавано в българския ефир,
Коментари Харесай

Кога има конфликт на интереси за работещи на публична длъжност

Понятието „ спор на ползи “ е постоянно споменавано в българския ефир, изключително във времена на политически неустойчивост и политически битки, които постоянно губят както моралните, по този начин и юридическите граници.

Не са малко и хората в България, които не вършат разлика сред персонален спор на работното място, без значение дали става въпрос за работа в обществения, или частни бранш, и понятието спор на ползи, което има ясна и точна формулировка в закона. Каквo съставлява спор на ползи и кои са неговите особености, обяснение дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Кога има ограничавания за заемане на обществена служба

Конфликтът на ползи се показва в съществуването на частен интерес, от една страна, и обществен интерес, въпреки това, които има едно и също лице във връзка със заеманата от него обществена служба. Понятието за спор на ползи се извежда от Закона за попречване и определяне на спор на ползи (ЗПУКИ). Конфликтът на ползи е несъответственост на ползи, само че той показва и освен това - несъгласието на ползите, тяхното взаимно изключване, заради разликата в задачите и идеята, на която служи единият и другият интерес.

 istock istock
Конфликтът на ползи поражда условия за корупция в държавната администрация и други значими сфери на публичния живот като опазване на здравето, правосъдна власт, държавно и локално ръководство, и други

В закона е посочено по кое време поражда спор на ползи. Въведени са и легални избрания за понятията „ частен интерес “, „ полза “ и „ свързани лица “.

Конфликт на ползи поражда, когато лице, заемащо обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа.
Частен е всеки интерес, който води до полза от веществен или невеществен темперамент за лице, заемащо обществена служба, или за свързани с него лица, в това число всяко поето обвързване.

Облага е всеки приход в пари или в имущество, в това число придобиване на дялове или акции, както и даване, прекачване или отвод от права, приемане на привилегия или почести, приемане на артикули или услуги гратис или на цени, по-ниски от пазарните, помощ, глас, поддръжка или въздействие, преимущество, приемане на или заричане за работа, служба, подарък, премия или заричане за отбягване на загуба, отговорност, глоба или друго неподходящо събитие.
 istock istock
Частен интерес е и персоналната полза на неговите близки „ свързани лица “. Тази полза може да бъде както материална (парична или предметна), по този начин и нематериална (удовлетворение, авторитет и т.н.). Това е интерес от персоналния живот, обвързван с персоналните полезности на служителя. Законът не изисква облагата да е осъществена. Дори когато тя не е осъществена или пък властимащото лице законосъобразно е облагодетелствало собствен непосредствен, неговата персонална съгласуваност с него основава подозрение в обективността, справедливостта и убедителността на взетото управническо решение.

Това подозрение поражда недоверието в обществената функционалност. Лицата, заемащи обществени длъжности следва да извършват отговорностите си в полза на обществото почтено, честно, отговорно и независимо, и носят отговорност пред жителите и пред органите, които са ги избрали или назначили.

Основната концепция на този асортимент от близки по наличие понятия е лицето, което извършва обществена служба, да се управлява само и единствено от общите ползи, на които служи и които пази при осъществяване на служебните си отговорности. Това е общественият интерес - ползата на нацията, на общността, за която поставя труда си.

Справка:
член 3, член 2, член 3, член 4  от Закона за попречване и определяне на спор на ползи (ЗПУКИ)
 § 1, т. 1 от ДР на ЗПУКИ
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР