Понякога изглежда, че всички спирални галактики са малко подобни една

...
Понякога изглежда, че всички спирални галактики са малко подобни една
Коментари Харесай

Нова СНИМКА на Хъбъл - този път на най-красивата спирална галактика

Понякога наподобява, че всички спирални галактики са малко сходни една на друга. Но в действителност всяка от тях има свои неповторими характерности. Например, нашата вселена, Млечният път, също е спирална вселена, само че не наподобява на NGC 1961, която е снимана от галактическия телескоп Хъбъл. Cnet пише, че може би тази вселена е най-красивата открита до момента. Поне обликът й е в действителност впечатляващ.

Галактиката NGC 1961 разпростира своите превъзходни спирални ръкави в неотдавна оповестено изображение от галактическия телескоп Хъбъл. Намира се на разстояние 180 милиона светлинни години от нас в съзвездието Жираф.

На изображението, както е разказано от учени от НАСА, можете да видите искрящите сини области, които съдържат млади звезди. Те населяват прашните спирални ръкави на галактиката, които се вият към светещия център на NGC 1961.
 вселена NGC 1961 Удивителни спирални ръкави в ново изображение на галактиката NGC 1961 Снимка: NASA
Има разнообразни типове спирални галактики. НАСА назовава тази вселена преходна спирална вселена и дейна вселена, която по едно и също време съдържа интензивно ядро. Преходните спирални галактики са галактики, които се класифицират сред спирални галактики с загради и спирални галактики без загради. Това значи, че такива галактики, като NGC 1961, нямат ясно изразена лента от звезди в своите центрове.

Що се отнася до дейните галактики, те имат доста ослепителен център, който постоянно мощно засенчва останалата част от галактиката със своята светлина при избрани дължини на светлинните талази. Учените считат, че тези галактики имат свръхмасивни черни дупки в ядрото, които изхвърлят струи материя, по този начин наречените джетове и ветровете, които дефинират еволюцията на такива галактики. Cnet написа, че новото изображение на телескопа Хъбъл може да се назова същинско произведение на галактическото изкуство. И е мъчно да не се съгласим с това.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР