Понякога художниците оставят специални, тайни послания в картините си. Не

...
Понякога художниците оставят специални, тайни послания в картините си. Не
Коментари Харесай

10 скрити тайни в 10 класически картини

Понякога художниците оставят специфични, секрети послания в картините си. Не постоянно обаче съумяваме да ги видим. Омагьосани от цялостната хубост на творбата, се случва да пропуснем значим подробност, който придава нов смисъл и обръщение на творбите.

За читателите на 10te.bg събрахме 10 типичен картини на световноизвестни художници, които крият повече секрети, в сравнение с си мислим – в тях са закодирани послания, от време на време на напълно явно място, от време на време не напълно.

10. Изчезващият кит

Този непретенциозен пейзаж на холандския художник Хендрик ван Антонисен крие своята загадка цели 150 години. При реставрацията на картината от XVII век било открито, че под най-горния пласт се крие нарисуван мъртъв кит, затънал на брега. Художникът самичък трансформирал творбата си, защото предположил, че надали доста хора биха желали да имат картина с нарисувано мъртво животно вкъщи си.


9. Кодът на Леонардо

Учените от италианския Национален комитет по културно завещание разкрили, че в дясното око на загадъчната Мона Лиза са изписани буквите LV, което води на мисълта, че става въпрос за буквите на Леонардо да Винчи. Също по този начин те се натъкнали на цифрата 72, изписано върху арката на моста, нарисуван зад Джокондата. Предполага се, че мостът е същински – намирал се е в италианския град Бобио, само че е опустошен през 1472 година. Вероятно по този начин Леонардо е направил намек за възможното място, където е нарисувал най-известния си шедьовър.


8. Лютнист или лютнистка?

Дълго време картината на огромния Караваджо носила названието „ Лютнистка “. В началото на ХХ век обаче, изкуствоведите забелязали на платното не жена, а младеж. Затова, че става въпрос за младо момче, приказват няколко обстоятелството: нотите, нарисувани на картината са от любовното произведение на композитора Якоб Аркаделт “Знаеш ли, че те обичам “, също по този начин в света на Караваджо лютнята и цигулката са считани за напълно мъжки принадлежности.

7. Древногръцкото в „ Американска готика “

Обърнете внимание на брошката: тя изобразява Персефона, древногръцката кралица на подземното царство. Според легендата, Персефона е отвлечена от Хадес, а вилата в ръцете на фермера припомня на основното оръжие на древногръцкия господ на подземното царство. Американският художник Грант Ууд скрива още доста елементи, да вземем за пример шевът на дънковия гащеризон, линиите на ризата, очертанията на дограмата, даже дребното растение на верандата пред къщата копират очертанията на вилата.


6. Турбуленция от Ван Гог

През 2004 година учените забелязали забавно галактическо събитие – завихряне на облаци прахуляк и газ към далечна звезда, което извънредно доста напомняло платното „ Звездна нощ “ на Винсент ван Гог. След математически разбор на творбата му учените стигнали до безапелационния извод, че гениалният художник е запечатал на платното си едно от най-загадъчните феномени в науката – турбуленцията на планетите.

5. Неприличният жест на Микеланджело

Конфликтът сред римския папа Юлий II и Микеланджело довел до това, че един от ангелите в картината „ Пророк Захарий “, в която папата е изобразен в облика на пророка, демонстрира непристоен жест. По това време неприличните жестове не били доста, тъй че Микеланджело „ изпратил “ на папата тъкмо това обръщение, за което и вие си мислите.


4. Скрит автопортрет

На пръв взор всичко в картината „ Бакхус “, едно от най-известните платна на Караваджо, наподобява напълно обикновено, само че екип специалисти разкрил нещо доста забавно и автентично в гарафата – художникът е нарисувал личния си облик.

3. Шишкин не е нарисувал мечетата

Горският пейзаж с мечки е една от най-популярните картини на съветския художник Иван Шишкин. Оказва се обаче, че над прословутото произведение са работили двама художници. Заради това, че цялостен живот рисувал пейзажи Шишкин се страхувал, че няма да успее да пресъздаде мечките задоволително реалистично. Затова се обърнал за помощ към приятеля си и занаятчия на жанровата живопис Константин Савицки. Именно той нарисувал тези очарователни меченца.


2. Живот или гибел?

На напред във времето в картината „ Посланиците “ на художника Ханс Холбайн Младши виждаме необикновен предмет. Ако погледнете към картината под дребен ъгъл отляво – тъй че тя да остане в периферното ви зрение, мистерията ще се разбули и несъмнено ще ви стресне. Ще видите, че Холбайн скрито е разположил напуканото лице на злокобно усмихнат череп. Призрачният череп е част от обичайния живописен прийом memento mori („ помни, че ще умреш “), употребен за придаване на творбите духовно-поучителен темперамент, като да припомнят, че този свят е временен и че би трябвало да се живее добродетелно.

1. Дамата без хермелина

В истинската версия на известната картина дамата е без симпатичното животинче в ръце. По-късно Леонардо да Винчи дорисувал хермелина, като целеустремено направил животното по-голямо и бяло. Причината – дамата от картината е Чечилия Галерани, държанка на херцога на Милано Лудовико Сфорца. Освен като домакински любим по това време, животното е въплъщение на самия Лудовико, който бил почетен с купата “Хермелин ”. Именно по тази причина в обятията на миланската хубавица Леонардо прибавя дребното животно.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР