Понякога дори превърналите се в рутинни асистирани репродуктивни техники не

...
Понякога дори превърналите се в рутинни асистирани репродуктивни техники не
Коментари Харесай

Как се помага при инвитро?

Понякога даже трансформиралите се в рутинни асистирани репродуктивни техники не са задоволителни, с цел да се доближи до по този начин мечтаната бременност и раждането на крепко бебе. Специалистите от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ описват, че от време на време са изправени пред предизвикването инвитро и ICSI да не са достатъчното решение. Тогава се намесват биолозите и ембриолозите с набор от спомагателни методики, които доста покачват възможностите за бебе. Важно обаче е пациентите да помнят, че „ помощниците “ на инвитро процедурата не са използвани постоянно и във всяка обстановка. Репродуктивните експерти наблюдават за тези индикации, които да трансфорат спомагателните техники в трамплин към двете чертички.

В последните години от ден на ден дами да отсрочват репродуктивните си проекти, заради което желанието за бебе настава във възраст, в която рискът от понижен яйчников запас е повишен. При тях, както и при пациентки, които не дават отговор добре на специфичната хормонална стимулация се ползва методът Spindle view. Той разрешава да се направи детайлна оценка на характерностите на яйцеклетката и да се дефинират оплодителният и имплантационният й капацитет. Чрез тази спомагателна методика, сполучливо прилагана от години в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “, може доста тъкмо да се дефинира часът на осъществяване на ICSI процедурата и осъществяването й по метод, който да запази генетичния материал в яйцеклетката. Spindle view способства за по-висок % оплодени яйцеклетки, за по-добро качество на ембрионите и надлежно по-висок % бременности. Увеличената репродуктивна възраст на дамата (над 35 години) е знак за експертите да включат и асистирания хечинг с лазер в проектите си. Тази спомагателна методика съставлява изтъняване или „ пробиване” на дребна дупка в единия завършек на обвивката на ембриона, с цел да се „ излюпи” той по-лесно, когато пристигна време да се вгради в маточната лигавица. Асистираният хечинг се прави със специфичен високотехнологичен лазер и с изключение на при фактор възраст се ползва и при открита удебелена обвивка на ембриона, както и при трансфер на размразени ембриони заради евентуалното сгъстяване на обвивката им.

Разбира се, науката предлага спомагателни решения и при така наречен мъжки фактор, когато повода за ненастъпването на по този начин мечтаната бременност е в мъжа. Сред тях е IMSI – морфологично селектиране на сперматозоиди, което в комбиниране с прецизния морфологичен разбор (MSOME) все още е единствената техника, която разрешава качествената селекция на най-хубавите сперматозоиди за ICSI в действително време. Целта е умел биолог да селектира най-хубавите сперматозоиди, употребявайки микроскоп с нарастване от над 6000 пъти. Така се покачва качеството на получените ембриони, а оттова и шансът за бременност. Съществува и методика за уединяване на тези сперматозоиди, които имат ниска оплодителна дарба. Нейното име в резюме е MACS и основното при тази нея е, че сперматозоидите с фрагментирана ДНК мъчно се разграничават от останалите посредством класическите техники за предварителна обработка. Приложена от подготвен експерт, MACS отстранява ДНК фрагментираните сперматозоиди, като разрешава асортимент на тези с най-хубави характерности и най-високи шансове за оплождане.

Сред бързоразвиващи се методики за възстановяване на успеваемостта при инвитро и ICSI процедурите попадат и така наречен хранителни среди – специфични субстанции, които оказват въздействие на протичащите в тях процеси. При неналичието на оплождане, да вземем за пример, се употребява така наречен калциева активация – среда, в която яйцеклетката се слага след ICSI процедурата, с цел да се подкрепи оплождането. Хранителна среда с цитокини и растежни фактори пък се включва в лекуването, когато оплождане има, само че се регистрират имплантационни неуспехи.

Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ си сътрудничи и с Института по инфертилитет на Валенсия в устрема си да обезпечи най-модерното и качествено лекуване на своите пациенти. С испанските си сътрудници се съветват при осъществяването на така наречен ERA е тест, при който се проучва рецептивността на маточната лигавица. Тестът се прави само във Валенсия, а задачата му е да са се дефинира така наречен „ имлантационен прозорец” – оптималният интервал, в който контактът сред ембриона и маточната лигавица би бил най-ефективен. За да се усили шансът за бебе се ползва и ембриоскопията – 24-часово наблюдаване на цялостното развиване на ембрионите чрез вградена микрокамера. То се реализира в специфичен развъдник, който прилича изискванията в майчиния организъм. Чрез специфичен програмен продукт и благодарение на подготвен ембриолог се прави детайлна оценка на деленето на ембрионите преди тяхната имплантация. Това разрешава селектирането на ембриони с най-хубав капацитет, което пък усилва възможностите за сполучлива бременност и раждане онлайн и крепко бебе.

Женското тяло също може да бъде още по-добре квалифицирано за връщането на към този момент оплодените ембриони, тъй че от тази среща да се роди магията на новия живот. Сред методите за това е ко-култувирането на ембриони – техника, наричана метафорично „ одеяло за ембрионите “. При нея в избран ден от матката на дамата с безболезнена процедура се изваждат кафези от лигавицата, които да послужат като поставка за оплодените ембриони. Така, когато те се върнат назад в майчиното тяло, средата ще им е позната, а шансът за развиване на бременност ще е по-голям. В Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ при всяка инвитро или ICSI процедура се ползва и така наречен ембриолепило, чиято цел е да подкрепи имплантирането на ембриона след прехвърлянето му в маточната празнина. Сред спомагателните способи, увеличаващи успеваемостта на асистираните репродуктивни технологии, е и подготвянето на маточната лигавица за приема на новия живот посредством безболезнена за дамата процедура, наречена LEI или местна лезия на еднометриума.

И в случай че преди години самата инвитро процедура се приемаше за лекуване на стерилитета от бъдещето, през днешния ден към този момент съществуват техники, които разрешават да се направи генетична диагностика на ембрионите преди връщането им в организма на дамата. Това се прави при двойки с открит висок риск от предаване на генетичното заболяване, както и за ранно диагностициране на хромозомни аномалии. По този метод рискът от загуба на бременност, от изкуствено спиране или от раждане на дете с генетично заболяване може да бъде редуциран до най-малко. Тази диагностика разкрива с изключение на генетични болести и предразположения към рак, Алцхаймер и други За да научите по кое време се ползва тя, както и останалите техники за повишение успеваемостта при асистирани репродуктивни технологии, запишете своя час за обзор при репродуктивен експерт от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ на 02 920 0901 или използвайте най-съвременните канали за връзка. Пишете в обществения канал на болничното заведение във Viber или като персонално известие до формалната фейсбук страница на лечебното заведение. Следвайте инструкциите и направете първа крачка към сбъдването на най-голямата си фантазия!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР