Понякога държавите могат да бъдат засегнати не само от стихийни

...
Понякога държавите могат да бъдат засегнати не само от стихийни
Коментари Харесай

Куриозни кризи, засегнали цели държави

Понякога страните могат да бъдат наранени освен от стихийни бедствия:

Норвежката „ маслена рецесия “

Норвежката „ маслена рецесия “ от 2011 година е злополучно комбиниране от дефицит на краве масло и увеличено ползване. Търсенето на масло почнало още през летните месеци, а пикът бил в дните около Коледа, когато всички семейства желали да си подготвят сладкиши. Причина за недостига била дъждовното лятно време, поради което кравите дали по-малко мляко, тъй като храната им не била с нужното качество.

Така в средата на декември, с доближаване на Рождество Христово, пакет масло се продавал за към 50$. Стигнало се до парадокса продуктът да се предлага по онлайн търгове, където 400 грама се продавали за 400$. Същевременно, зад граница,  в шведските супермаркети почнало да се вижда, че продажбите на млечния артикул скочили с 2000% поради нашествието на норвежци. На норвежката граница пък били хванати двойка предприемчиви шведи, които желали да вкарат незаконно 250 кг от скъпата стока.

Паника за тоалетна хартия

През декември 1973 година шоуменът Джони Карсън в своето „ Вечерно шоу “ уплашил американците, като оповестил, че се задава недостиг на тоалетна хартия в страната. Лековерните фенове незабавно се втурнали към магазините, като от от своя страна търговците се възползвали от обстановката и вдигнали цените. За благополучие тази рецесия изчезнала безусловно на идната вечер, когато Карсън оповестил, че просто се е пошегувал.

Все отново, това не бил единственият проблем обвързван с тоалетната хартия през 1973 година От другата страна на Тихия океан японското държавно управление било мощно загрижено около арабско-израелската война, защото Япония била мощно подвластна от близкоизточния нефт. НА 31 октомври един от локалните министри се появил по малкия екран и призовал японците да употребяват тоалетната хартия по-икономично. Голяма неточност.

На идващия ден хиляди хора окупирали супермаркетите в Осака и изкупили всичката тоалетна хартия. Когато това било показано по новините, суматохата се пренесла и в другите градове. Тогава различен служител се опитал да успокои народа, като споделил, че в страната има още доста хартия. Неуспешен опит да бъде „ сподавен огъня “ – хората се запасявали с толкоз хартия, колкото могат. Така до края на рецесията множеството японци се оказали с тоалетна хартия за години акане напред.

Твърде съвършената швейцарска стопанска система

С настъпването на финансовата рецесия през 2008 всяка страна трябваше да се бори с демоните на личната стопанска система. Една от страните, която се оправя с рецесията извънредно добре, е Швейцария. Когато еврозоната се изправи пред угрозата да се разпадне, швейцарската стопанска система към момента поддържаше ниско ниво на държавен дълг, ниска безработица и огромно равнище на експорт.

Но и да си съвършен се оказа проблем. Швейцария остана част от останалия свят, а този свят я трансформира в жертва на личното си оцеляване. В търсене на безвредни вложения валутните търговци започнаха да се ориентират към швейцарския франк, а цената му се усили с 30% по отношение на еврото. Надцененият франк направи швейцарския износ доста по-скъп и доста компании от алпийската страна претърпяха загуби.

Ах, къде е моят член

Синдромът на Коро е мъжко психическо заболяване при което хората имат вяра, че половите им органи се смаляват и могат да изчезнат или че даже някой им е откраднал гениталиите. Много африкански и азиатски страни са наранени от този синдром. Има цели групи мъже, които настояват, че техните членове изчезват, по тази причина прикрепят към гениталиите си  връвчици или железни скоби за да забавят загубата им, до момента в който не намерят нужния шаман, който да оправи нещата.

В кражба на гениталии постоянно се упрекват вещиците. Полицията в Конго трябваше да арестува 13 души, обвинени в „ магьосничество “и откри телата на 14 души, за които се твърди, че са „ жертви на магосничество “. В Гана през 1990 година ядосана навалица преби до гибел 12 „ похитители на членове “. В Нигерия през 2001 година са премахнати 12 души, а 5 са изгубили живота си в Бенин.

По този мотив началникът на полицията в Конго сподели: „ Когато се опитаме да потвърдим на жертвите, че техните членове към момента са си на мястото, те стартират да потвърждават, че са им станали по-малки или че са станали импотентни. На което аз им отговорих: от кое място може да знаете това, в случай че не сте се прибрали у дома и не сте пробвали? “

Дефицит на лабораторни мишки

На 10 май 1989 година в лабораторията Джаксън в щата Мейн избухнал пожар. Огънят унищожил оборудването за развъждане на лабораторни животни и умъртвил 400 000 лабораторни мишки. Сред тях имало неповторими и доста необикновени екземпляри, които учените употребявали за проучване на хиляди заболявания, в това число ХИВ и няколко типа рак.

Представителите на лабораторията оповестили пожара за „ национално злополучие “. Множеството опити, извършени преди стихията, трябвало да бъдат прекъснати, тъй като други нови мишки можело да изкривят резултатите от опитите. Клиниката Мейо, която била измежду засегнатите от бедствието институции, била принудена да отсрочи тестването на нови медикаменти за артрит. Пожарът засегнал медицински откриватели от целия свят, като лабораторията седмично продавала 40 000 мишки на други интернационалните лаборатории. Загубите, които понесла лабораторията Джаксън се оценявали на 40 милиона щатски $.

Застраховката била в положение да покрие едвам 15 милиона от общите загуби. Независимо от обстоятелството, че по-късно лабораторията получила доста дарения, управлението на институцията поискало от Конгреса 25 милиона $ за обновяване на националните медицински проучвания.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР