Понякога човек наистина има късметлийски ден и за Христофор Колумб

...
Понякога човек наистина има късметлийски ден и за Христофор Колумб
Коментари Харесай

Как лунно затъмнение спаси живота на Христофор Колумб и екипажа му

Понякога човек в действителност има късметлийски ден и за Христофор Колумб този ден настава на 29 февруари 1504 година

Освен че е високосна година, на тази особена дата на карибското нощно небе се следи цялостно лунно затъмнение, което, както се твърди, разрешава на известния мореплавател да измами локалните да се отнасят към него и екипажа му като към кралски особи.

How An Eclipse Saved Christopher Columbus And His Crew From Doom
— IFLScience (@IFLScience)
Според сведенията, които се приписват на сина на Колумб - Фердинанд, този лицемерен ход е осъществен в миг, когато напрежението сред мореплавателите и локалното население аравак в Ямайка е било рисково. Тъй като от средата на 1503 година Колумб и хората му са блокирани на острова поради настъпление на морски червеи, които изяждат корабите им, в началото те са добре признати от локалните поданици, само че след повече от половин година доставяне на гостите им с храна, търпението и гостоприемството на араваките стартира да се изчерпва.

Предполага се, че нещата се утежняват, когато половината от екипажа се разпалва и избухва протест, вследствие на който някои араваци са убити, а други ограбени. Смята се, че Колумб, изправен пред вероятността за апетит, защото запасите от спомагателна храна били арестувани, измислил талантлив проект, с цел да избави кожата си.

За негов шанс всички европейски моряци по това време били снабдени с сборник, съдържащ астрономически таблици за интервала 1475-1506 година Документът, формиран от великия немски математик Йоханес Мюлер декор Кьонигсберг, прочут още като Региомонтанус, предоставял значима информация за придвижването на слънцето, луната, планетите и звездите.

Един бърз взор към алманаха в края на февруари 1504 година подсказва на Колумб, че следва цялостно лунно затъмнение. Приближавайки се до вожда на араваките, Колумб споделя, че неговият християнски господ се е разгневил от нежеланието на локалните поданици да нахранят гостите си и ще заличи цялостната луна в символ на своето неодобрение.

Легендата споделя, че когато лунното затъмнение настъпило в точното време, посочено от Колумб, паникьосаният аравак помолил за амнистия и заречен да успокои християнския господ, като държи моряците добре нахранени. Историята споделя, че от този миг нататък Колумб и екипажът му не желали нищо, до момента в който чакали избавителния транспортен съд, който в последна сметка дошъл през юни 1504 година

Всъщност е мъчно да се откри историческата меродавност на тази легенда, въпреки да знаем, че на тази дата над Ямайка е имало цялостно лунно затъмнение. Това известно астрономическо събитие, нормално наричано " затъмнението на Колумб ", е въодушевило голям брой измислени епизоди, в това число една преживелица в романа на Марк Твен " Янки от Кънектикът в двора на крал Артур " от 1889 година, в която основният воин се измъква от изгаряне на клада, като предсказва слънчево затъмнение.

Тъй като на 8 април в Северна Америка ще има цялостно слънчево затъмнение, този остарял трик може да се окаже потребен за всеки, който се намира в смъртна заплаха по това време.

Във видеото може да научите повече за: Топ 5 шокиращи обстоятелството за Христофор Колумб

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР