Поне за момента няма механизъм да бъдат покрити поне част

...
Поне за момента няма механизъм да бъдат покрити поне част
Коментари Харесай

Д-р Евгени Крайселски: МЗ не прави нищо за бежанците, буквално

Поне за момента няма механизъм да бъдат покрити най-малко част от сумите за медикаменти на хронично болните бежанци . Това разясни пред БНР общопрактикуващият доктор доктор Евгени Крайселски, който беше измежду първите медици у нас, вписали се в формалния държавен уебсайт в помощ на бежанците от Украйна. Вече има бежанци, които са се обърнали към него.
„ Повече деца, също и възрастни. Семейните лекари сме със смесена процедура. Имаше и малко отдалечени съвещания – през Вайбър фотоси и така нататък “

Обичайни за сезона – инфекции на горни дихателни пътища, инфектиране на уши, нос, гърло, кашлица. Уточнявахме с други пациенти аналози на медикаментите, които одобряват , да се реши в случай че няма даден артикул, с какво може да се промени “, уточни общопрактикуващият доктор.

„ Както нормално, нашето министерство витае някъде встрани “, разяснява доктор Крайселски в предаването „ Преди всички “. По думите му на уеб страницата на Министерството на здравеопазването в секция Новини има само такива за Covid.

Нашето министерство не прави нищо. Буквално . За 20 дни трябваше най-малко за тези, които са хронично заболели, да се обезпечи някакъв вид . “

Много ни е тромава здравната система . Една такава рецесия не можем да я оправим към този момент 3 седмици. Скоростта е ужасяваща, за деяние “, посочи персоналният доктор.

Според доктор Евгени Крайселски на равнище незабавна помощ нещата са по-ясни.

Като излезем от незабавната помощ, всичко се размива . Много лечебни заведения, медицински центрове оповестиха, че ще преглеждат гратис. Но не е въпросът единствено да го преглеждаш този човек. Този човек би трябвало да бъде проследен. “

Крайселски е безапелационен, че би трябвало да се подсигури вид за някакви суми, с които бежанците да могат да си вземат медикаменти. По неотложност би трябвало да се направи организация към спешните центрове, към които да може да се обезпечи първична здравна помощ , а по-късно и връзка със експерт, както и механизъм за приемане на лекарства, въпреки и с отстъпка, счита той.

Детският картон на детето е последна грижа на този, който е тръгнал да бяга . Част от децата не разполагат с документите, която се изисква, акцентира персоналният доктор по отношение на имунизационния статус на децата бежанци и достъпа им до детски градини у нас.

В момента, в който стартират да влизат повече заболели, за които лечебните заведения не получават пари, ще затънат нещата, предизвести доктор Евгени Крайселски. 
Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР