Поне още две години ще са нужни докато туристическия сектор

...
Поне още две години ще са нужни докато туристическия сектор
Коментари Харесай

Поне още 2 г. помощи иска Ангелкова за туристическия бранш заради ковид кризата

Поне още две години ще са нужни до момента в който туристическия бранш преодолее рецесията поради международната пандемия от Covid-19. В тези сложни времена браншът в България би трябвало да бъде подпомаган от страната, както вършат доста други наши съперници по света.

Това съобщи досегашният министър на туризма Николина Ангелкова на кръгла маса с представители на туристическия бизнес в Троян.

" Трябва да продължи мярката " 60 на 40 " и " 80 на 20 " или да бъдат видоизменени след разискване с сектора, само че никога не би трябвало да има и месец закъснение или спиране ", споделя тя.

Важна смяна

На срещата, проведена от Иван Миховски, претендент за народен представител от ГЕРБ-СДС за област Ловеч, туристическият отрасъл изиска и значима смяна в методиката кой има право на подкрепяне. Бизнесът упорства настоява да се взимат поради оборотите на съответния туристически обект, а не на цялото юридическото лице, което е притежател на обекта. Често юридическото лице, което е притежател на даден обект, има и паралелни действия и за това би трябвало да бъдат диференцирани резултатите от съответната туристическа активност при кандидатстване за поддръжка.

Подкрепа

" Това елементарно може да бъде контролирано и следено посредством системата ЕСТИ, с която Министерство на туризма разполага, тъй като я внедрихме още през 2019 година ", разяснява ексминистърът. Тя се ангажира да направи всичко допустимо мечтаните от сектора промени да станат факт, само че подсети, че изборът какви политики ще се реализират значително зависи от резултатите от изборите на 11 юли. Самата Николина Ангелкова е претендент за народен представител в 26 МИР София-област с преференция 102.

Най-добрата година

Подпомагане по тези схеми може да бъде според от оборотите на работещи предприятия в туризма, като за съответстващи би трябвало да бъдат взимани поради равнищата на финансови резултати на бизнеса от 2019 година, разяснява още Ангелкова.

" 2019-та беше най-силната година в българския туризъм, когато с помощта на общите старания на страната и туристическия отрасъл, постигнахме връх от над 9.3 милиона интернационалните туристи, които посетиха страната ни и над 27 милиона осъществени нощувки ", заключи тогавашният министър на туризма.

Нови благоприятни условия, които проспиваме

Бърза стъпка към възобновяване на бизнеса е и предлагането й за грантове до 100 000 лева, които биха били възможни по линията на Националния проект за възобновяване и резистентност. Важно е, предвид на това, че туризмът е стратегически бранш и е добре тази опция да бъде включена в Плана. Правилата го разрешават. " Например Гърция към този момент поддържат всички микро и дребни предприятия, в това число и в бранш Туризъм, с грантове до 70% от направените от бизнеса вложения. Ние още веднъж се бавим, а сезонът в очите на хотелиерите към този момент е преполовен, тъй като туристическият бизнес е дълготрайна тактика ", добави тя.

Допълнително по ограничения за финансиране, възможни в Плана за резистентност, са и образования за личния състав, ангажиран в туризма, за спомагателни цифрови умения.

" Един от главните проблеми в сектора сега е липса на фрагменти, тъй като поради дълго траялата Коронавирус рецесия, служащите потърсиха преквалификация и се насочиха към други браншове. Най-важното е да запазим хората, работещи в туризма ", прибавя Ангелкова.

Важна част от пакета антикризисни ограничения, който предлага тя, е и оптимално таргетирана реклама на България в чужбина и нарастване на бюджета за реклама на туристическия ни артикул и дестинации тройно – на над 30 милиона лева годишно, с цел да могат да бъдат достигнати повече целеви групи непознати туристи. " Това е нужна мярка, с цел да можем да помогнем за възвръщане на рекордно положителните равнища на визити у нас от 2019 година ", безапелационна е тя.

Като спомагателен вид за финансиране на туристическия бизнес за рационализация на хотелската база, Николина Ангелкова показва опцията да бъдат употребявани ограниченията за енергийна успеваемост в Плана за резистентност. " Всяко туристическо дружество би трябвало да е възможно да кандидатства по тези ограничения и да получи пари за възстановяване на енергийната успеваемост и да има опция да усъвършенства своята материална база ".

Софийската Света гора

Не на последно място Министерство на туризма би трябвало да разполага с спомагателен инструментариум, отвън парите за реклама, под формата на фонд " Туристическа инфраструктура ", който да подкрепя достъпа до туристически обекти и да модернизира инфраструктурата до и в тях.

" Приоритетно имам предвид културно-историческите обекти, като да вземем за пример в София област манастирите по маршрута " Софийска Света гора ". Но до всички имиджови места, носещи огромния позитив за туризма и разказващи за огромното ни историческо завещание, би трябвало да има опция да бъдат вложени средства от страна на страната в улици, паркинг места, табели, цифровизация на описания, помощна инфраструктура и така нататък ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР