Поне две седмици са необходими на учените, за да установят

...
Поне две седмици са необходими на учените, за да установят
Коментари Харесай

Учените ще знаят колко опасен е Омикрон поне след 2 седмици

Поне две седмици са нужни на учените, с цел да открият какъв брой рискова е най-новата разновидност на Ковид-19, наречена " омикрон ".  Лошата вест за бързото разпространяване на следващата разновидност на вируса, тръгнала стресна света. Новата опасност идва от  Южна Африка, като към този момент има доказани случаи в Австралия, Белгия, Ботсвана, Англия, Германия, Дания, Израел, Италия, Канада, Нидерландия, Франция, Хонконг и Чехия и е въпрос на време " омикрон " да се появи и у нас - макар че Европа към този момент взима изключителни ограничения.

Преди появяването на Омикрон в Южна Африка записват по към 200 случая на Ковид-19 на ден. След засичането на най-новия вид, те скачат до 2000 дневно.

Световната здравна организация съобщи, че към момента не е ясно дали разновидността Омикрон е по-заразен и дали провокира по-тежко протичане на болестта в съпоставяне с предните версии.  Република Южна Африка има огромен растеж на хоспитализациите, само че не се знае дали това се дължи на по-заразен вид, или просто  се разпростира нова вълна на епидемията, разясняват медиите. Намирането на отговора ще отнеме половин месец, чака СЗО. 

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън получи от своя спешен щаб за битка с ковид отчет, в който се показва, че  " омикрон " ще достигне Съединени американски щати макар идната възбрана за допускане на гости от Южна Африка. Главният американски епидемиолог  доктор Антъни Фаучи е обяснил, че дефинитивна информация за новия вид на ковид Омикрон ще има до две седмици.

Председателката на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен също съобщи, че научната общественост ще има нужда от две до три седмици, с цел да получат цялостна визия за силата на разновидността. Тя акцентира, че договорът  с  " Файзер/Бионтех " за закупуване на 1,8 милиарда дози включва и уговорка, предвиждаща производителите да адаптират  имунизацията към нови разновидности в границите на 100 дни.

" Важно е в този момент да действаме дружно. Нека се придържаме към разпоредбите, дано още веднъж ограничим контактите си, с цел да не затварят още веднъж учебните заведения и детските градини, с цел да не би трябвало още веднъж изцяло да стопираме публичния живот ",  прикани новият канцлер на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в публикация за неделното издание на в. " Билд ".

Британското държавно управление предприе затягане на ограниченията.  Има нови ограничавания за влизащи в страната, а носенето на маски става наложително в комерсиалните обекти и публичния превоз.  

" Ще забраним всякакво допускане на непознати жители от целия свят от 30 ноември ", разгласи японският премиер Фумио Кишида, представен от международните организации. Кишида посочи, че задачата е да се избегне най-лошия процес на събитията и че това е временна мярка -  до изясняване на обстановката с новия вид.

 

 

Полярни мнения 

" Новият вид протича относително леко, а инфектираните са най-вече млади мъже. Но още не знаем дали този вид може да аргументи затруднения при възрастни хора и при неимунизирани. Никой от инфектираните не е изгубил обонянието или усета си. Те споделят, че имат болки в мускулите и отмалялост за ден или два ", посочва д-р Анжелик Котци от Южноафриканската здравна асоциация.

Но   Георги Маринов, експерт от Департамента по генетика в Университета в Станфорд, отбелязва, че Южна Африка по принцип популацията е младо -  междинната възраст е 27 години, също така множеството хора там към този момент са го карали и имат антитела, а заболевамостта сега стремглаво пораства - вертикална крива нагоре, каквато не се е виждала преди. " Пробива се жестоко естественият имунитет, а секвенцията на вируса е ужасяваща ", споделя Маринов, представен от bgonair.bg.  Според нето " това е допустимо най-лошият сюжет откъм разновидности, по тази причина всеки един академик, който е изследвал мутационния профил на spike-протеина все още, е извънредно песимистично надъхан откъм това, че имунизациите изобщо ще работят ".  

" В никакъв случай не би трябвало да изпадаме в суматоха, тъй като към този момент се срещнахме и с други разновидности. Да речем, Бета разновидността, който също пристигна от Южна Африка, също по този начин се отличаваше с по-добра дарба да бяга от имунния отговор. На доктрина той беше извънредно рисков вид, само че за благополучие, не съумя да се популяризира ", разяснява вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР