Поне до 10 април времето ще остане по-топло от обичайното.

...
Поне до 10 април времето ще остане по-топло от обичайното.
Коментари Харесай

Какво време ни очаква през април?

Поне до 10 април времето ще остане по-топло от нормалното. Около 12 до 15-16 април се чака температурите да са близки до нормалните за сезона и да има повече превалявания. Това сподели в " Денят стартира " Симеон Матев – климатолог.

" Не са нормални тези аномалии - до 30 градуса в края на март е по-скоро прелом, в сравнение с нещо обикновено. Това е огромно отклоняване от нормата - температури сред 14 и 19 градуса са климатичната норма за началото на пролетта. Напоследък обаче много постоянно стават такива аномалии. 2023 година беше най-топлата година, в този момент виждаме, че 2024 година стартира с летящ старт. До в този момент не сме имали толкоз топли три следващи първи месеца на годината. Както е тръгнало, 2024 година ще бъде следващата най-топла година ", сподели Симеон Матев.



" От 86 станции, с които разполагаме видяхме, че при две трети от тях беше установено, че миналата зима беше най-топлата. Топлата зима оказва доста съществено въздействие като цяло върху естествената среда, растителността не може да изпадне в онази хибернация, в която по принцип изпада. Растенията почват прибързано развиване. Това е рисково, тъй като има възможност да бъдат попарени в дни с негативни температури, каквито имаше през март и каквито се чакат в средата на април ", посочи климатологът.

Той акцентира, че има още един проблем с времето, като се изключи че е прекомерно топло за сезона е и доста изсъхнало.



" Още един проблем имаме все още - дребното текучество на превалявания, които паднаха от началото на годината и те до известна степен забавят и компрометират част от развиването на земеделските култури. Очакванията са през април преваляванията да бъдат към и над нормата, тъй че след 12 април, когато се чака по-голямо динамизиране на времето, се чака да компенсираме този дефицит ", добави климатологът.

Симеон Матев разяснява и високата централизация на сахарски пясък във въздуха.

" Сахарският прахуляк основава чувство за задушливост. Съдържанието му е главно кварцов пясък, гипс, минерали и от тази позиция той е потребен за огромна част от почвите и растителността, един тип наторява. По-високата централизация е присъща сега за задачите Балкани, само че необитаем прахуляк е регистриран даже в Северна Германия. Пясъчната вълна пристигна и на Балканите и ще задържи до на следващия ден. За множеството хора не е рисков сахарският пясък. Проблем е за хора с белодробни болести. Някои хора споделят, че имат алергия към подобен вид запрашаване. В момента пясъкът се съчетава с огромно количество полени от някои растителни типове, тъй че мъчно може да се каже към какво е алергията ", добави той.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР