Поне 60 незаконни къщи във варненското циганско гето Максуда ще

...
Поне 60 незаконни къщи във варненското циганско гето Максуда ще
Коментари Харесай

Поне 60 незаконни постройки в Максуда ще бъдат съборени тази година

Поне 60 противозаконни къщи във варненското циганско гето „ Максуда ” ще бъдат съборени през тази година. Това разгласи в предаването „ Зала Пленарна " по Дарик кметът на регион „ Младост ” Христо Христов, съгласно който вдигнатите без позволение постройки в махалата са към 2000.

Първите от тях, които се чака да бъдат разчистени, се намират по дерето до улиците „ Кап. Райчо Николов ” и „ Свобода ”. В края на предходната година бяха бутнати други 19 цигански къщи.

„ Радвам се, че си свършихме работа и то не преди избори. През годините обаче администрацията не си е правила работа. Аз имам твърдата воля и поддръжката на Община Варна за унищожаване на незаконите постройки.

Това е тежък развой с дълги процедури, върху който има засилен мониторинг. Заради събарянето преди време имаше напън от страна на неправителствени организации, само че техните представители към този момент се отхвърлиха да беседват с мен ”.

Районната администрация на „ Младост ” може в скоро време да се реалокира в лична постройка. Водят се диалози за разрешаване на дългогодишния проблем, сподели още Христов. В момента чиновниците на кметството работят в 4 жилищни блока, а документите се съхранява в някогашни котелни пространства.

Район „ Младост ” се разраства извънредно бързо, а жителите към този момент са евентуално към 150 хиляди души, счита Христов. Средно на година по 3000 души си вършат адресни регистрации, а броят им ще се усили след стартиране в употреба на строящите се огромни жилищни комплекси.

През предходната година за региона са били издадени 85 разрешителни за градеж. 27 от тях са били за жилищни здания, а 28 са били приключени. Има деклариран инвеститорски интерес и за създаване нови затворени комплекси. Христов посочи, че разрешителните за градеж изглеждан малцина, само че много от тях са за цели комплекси, в които ще живеят още доста нови поданици на " Младост ".

След завършването на парка във „ Възраждане ” кметът се надява тази година да стартира и работата по още един парк, който ще се намира зад Медицински център „ Младост ”. Теренът там е с повърхност над 33 дка.

Жителите на „ Младост ” най-често се оплакват от инфраструктурни проблеми. По-дребните от тях могат да се позволяват по-бързо, в случай че общината делегира пълномощия на районните кметове за осъществяване на поправки, счита Христов.

Според него, в цяла Варна би трябвало да бъде въведена „ синя зона ”, тъй като паркоместата недостигат, а доста притежатели карат колите си с регистрации в други общини. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР