Поне 4 големи компании имат интерес за бизнес на бившето

...
Поне 4 големи компании имат интерес за бизнес на бившето
Коментари Харесай

4 големи компании ще правят заводи  на летище „Узунджово“ 

Поне 4 огромни компании имат интерес за бизнес на бившето летище Узунджово, което е благосъстоятелност на община Хасково. Това става асно от днешната среща на регионалния шеф инж. Минко Анлелов с инж. Пламен Панчев, създател и шеф на /ТИЗ/ - най-мощната индустриална зона в България. Припомняме, че Общински съвет даде „ зелена светлина “ на плана за индустриална зона на летището, а неотдавна стана ясно, че има интерес и за построяването на цех за „ зелен “ водород.

Днес станаха ясни детайлностите към завода. EWE и Solarpro Holding, компании с голям опит в консолидираното на възобновими енергийни източници и водещи снабдители в Европа на технологии за електролиза на водород, поддържат плана за завода. ТИЗ е в основата на „ Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове “, в който са включени 4 области, като концепцията се развива дружно с общините Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово. Изграждането на въглеродно-неутрални индустриални паркове е един от главните и най-смислени акценти в Плана за възобновяване и резистентност, който България внесе в Европейска комисия.

Във „ Въглеродно-неутрален промишлен парк Тракия икономическа зона-юг “ се планува реализацията на планове, свързани с енергийната успеваемост и ВЕИ, водород, мъдро ръководство на водата, кръгова стопанска система, последна миля на доставката, цифровизация, обучение и подготовка, обществено предприемачество и Трансдисциплинарен център за трансфер на познания и технологии. „ Ние се ангажираме да разработим и изградим фабрика за произвеждане на „ зелен “ водород, благодарение на така наречен електролизьори “, уточни инж. Панчев. Той даде и детайлности по капиталовото желание. За реализиране на този развой електролизьорите употребяват електрическа сила, която е планувано да се доставя от ВЕИ, което дефинира творби водород като „ зелен”. Предвидено е в границите на плана да бъде построен фотоволтаичен генератор на електрическа сила, който предпочитано ще зарежда електролизьорите. От инфраструктурна позиция, за обезпечаване на нужния енергиен баланс при отчитане на неравномерностите в производството на електрическа сила от ВЕИ е нужна връзка с електропреносната мрежа. Това ще подсигурява равномерната и планова работа на системите за произвеждане на водород, защото в моменти на остатък на сила, същата ще може да бъде отдавана в мрежата, а в моментите на дефицит, зелена сила от други ВЕИ източници може да бъде доставяна за обекта, през механизмите на свободния електроенергиен пазар. Проектът планува създаване на приключена софтуерна система, включваща: генерация на зелена сила, произвеждане на водород (чрез електролиза), депозиране на водород и сила, дистрибуция и систематизиране на енергийни артикули до крайни ползватели и енергийни мрежи, периферни и поддържащи главните процеси уреди.

Инж. Панчев добави, че в рамките на „ Въглеродно-неутрален промишлен парк Тракия икономическа зона-юг “ ще се построи и логистичен център “last mile delivey” за депозиране и запазване на индустриални артикули на предприятия. „ Последната миля “ в логистиката е най-важният стадий в скъсяването на веригите за доставки, който включва приемане на поръчка от складa и доставка в точния момент до клиента, магазина или съответен пункт за приемане. Стойността на този стадий съставлява повече от 50% от общата стойност на доставката, по тази причина и консолидираното на електрически автомобил ще способства за съкращаване на тази стойност, както и ще понижи до най-малко въглеродните излъчвания. Този план получава поддръжка от световноизвестната компания „ Милара Интернешънъл “, която е водач в производството на електрически автомобили.

Инж. Минко Ангелов съобщи поддръжка за различен план – първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа, който се осъществя от напълно българската компания PPS Manufacturing. Т ова е неповторим за България и за цяла Европа план, защото сега на континента няма произвеждане на защитни нитрилни ръкавици за медицината и хранително-вкусовата индустрия и опцията за основаване на такова дружество в нашата страна, изключително в условия на пандемия, ще обезпечи огромно икономическо преимущество на България и Европейски Съюз. Българската компания работи и по концепцията за произвеждане на биоразградими ръкавици.

Изграждането на промишлен парк в Узунджово ще промени радикално икономическия профил и стандарта на живот в Хасковска област. Надеждите са тези планове да се случан в действителност, а да не са предизборни балони.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР