Поне 35 души са загинали в ивицата Газа при бомбените

Поне 35 души са загинали в ивицата Газа при бомбените ...

Поне 35 души са загинали при ответните удари на Израел в Газа


Поне 35 души са загинали в ивицата Газа при бомбените атаки на израелската армия през изминалата нощ, съобщиха палестинските здравни служби, цитирани от Си Ен Ен. Те допълниха, че около 220 души са ранени. Израелските власти от своя страна съобщиха, че са убили над 15 военни при поразяване на над 100 цели в Газа. Сред убитите са били двама от ключовите разузнавачи на радикалното палестинско движение "Хамас".

"С помощта на нашите изтребители, както и на службите за сигурност, елиминирахме ключови фигури в разузнаването на "Хамас": Хасан Кауджи, ръководител на отдела за сигурност на военното разузнаване на "Хамас" и заместникът му Уайл Ису, ръководител на отдела за контраразузнаване", се казва в официалното съобщение на израелската армия.

Отделно най-малко 245 палестинци са ранени при сблъсъци с израелската армия на Западния бряг, според изявление на Червения полумесец.

Сблъсъците в района на Източен Йерусалим продължават вече няколко дни, но ескалираха през изминалото денонощие. Напрежението се покачи след безредиците в джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим, започнали в началото на май, при което пострадаха над 700 души. Повод бе решение на израелския съд да отнеме къщи в шейх Джара от арабски семейства, живеещи там повече от половин век, в полза на еврейски заселници на основание, че тези къщи са им принадлежали преди 1948 г.

Вчера се стигна до погроми в град Лод, край Тел Авив. Там хиляди палестинци излязоха по улиците, а израелците бяха принудени да се евакуират.

Източник: segabg.com