Поне 300-400 млн. лв. на година са щетите за България

...
Поне 300-400 млн. лв. на година са щетите за България
Коментари Харесай

Пеканов: България губи между 300-400 млн. лв. на година от неприемането на еврото

Поне 300-400 млн. лева на година са вредите за България от неприемането ни в еврозоната. Това пресметна вицепремиерът Атанас Пеканов в предаването " Защо, господин министър? " по Би ти ви.
Прочетете още
Това е една " наивна сметка ", може и да са повече. Те идват единствено от три фактора - в случай че приемем еврото, ще се увеличи кредитният ни рейтинг и ще падне лихвата по държавния дълг, за България това биха били 200-250 млн. лева спестени. второ - по същия метод ще намалеят лихвите за бизнеса – това са още 50-60 млн. лева От изпратените от българите в чужбина над 2 милиарда лева на година, които се превалутират и за всяко евро се губят по 1-2 стотинки, ще се спестят още 50 млн. лева, счете Пеканов.

По думите му аргументите да се откажем от влизането в еврозоната от 1 януари 2024 година са две - прекомерно високата инфлация и, най-много, неприемането на нужните закони.

" От месеци не отговаряме на инфлационния аршин и от месеци търсим еластичност за тях, само че за това трябваше да сме съвършени по всички други критерии, а вместо това не сме приели 4 закона. Тези закони бяха създадени и импортирани още през ноември от Министерството на финансите, само че не ги одобриха, което значи, че някой продаде мача за еврото. Сигнализирано ни беше от Брюксел, че защото не отговаряме на критериите, няма потребност да желаеме конвергентен отчет. Ако ни отхвърлят, това ще е огромен имиджов удар за нас ", безапелационен беше Пеканов. И увери, че няма интрига по тематиката, било е ясно, че това ще се случи.

Относно поддръжката на подписката за референдум за еврото, проведена от " Възраждане ", Пеканов разяснява, че всеки има право на своето мнение, само че няма право да залъгва българските жители. " От техните 14 аргумента нито един не е правилен. Българска народна банка е подкрепяла през годините постоянно влизането в еврото. Ние към този момент сме се отказали от паричната си политика с влизането във валутния ръб, може би тези, които желаят да разклатят борда, не желаят да участваме в съвещанията на ЕЦБ, а в този момент единствено съблюдаваме тези решения ", изясни Пеканов.

Той разяснява и думите на президента Радев от Мюнхен, че се надява служебното държавно управление повече да не дава военна помощ за Украйна. " Много е сложна обстановката, в Мюнхен чухме разнообразни отзиви. Всички страни поддържаме Украйна, само че въпросът е кой да е методът да се реализира отбиване на агресора. Ние съблюдаваме решението на Народното събрание ", съобщи вицепремиерът. А във връзка с глобите по Магнитски беше безапелационен, че това нанася имиджови вреди за страната ни.

Служебният кабинет не се меси в изборите, само че когато получавам въпроси, би трябвало да отговоря. Вчера в Мюнхен ме питаха какво става в България, за какво Петър Витанов е изключен от партията, а е лидер на делегацията в европарламента, описа още Пеканов във връзка с връзките си с Българска социалистическа партия.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР