Поне 1000 лекарства ще бъдат вкарани от здравните институции в

...
Поне 1000 лекарства ще бъдат вкарани от здравните институции в
Коментари Харесай

Вкарват над 1000 лекарства в черния списък за износ


Поне 1000 медикаменти ще бъдат вкарани от здравните институции в бъдещия забранителен лист за реекспорт на лекарства. Това е броят на медикаментите, за които има данни, че са дефицитни на пазара у нас, написа „ Монитор “, цитирайки фармацевти и пациентски организации.

Преди дни стана ясно, че основаването на листата се планува в план за изменение на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, който към този момент е оповестен за публично разискване. В него ще влизат илачи, за които има дефицит у нас, като листата ще е отворена, т.е. сега, в който се появят данни, че някой медикамент липсва, той незабавно ще бъде вкарван в листата. Същото важи и в противоположната посока – в случай че на пазара бъдат обезпечени задоволително количества, с цел да няма недостиг за обещано лекарство от самобитния черен лист, то ще бъде изваждано от него.

Сред най-честите жертви на дефицит на лекарства за лекуването им са диабетиците, раковоболните и хората с ревматоидни болести. От години на пазара има недостиг за инсулин, съответни онколекарства, най-често за рак на гърдата и щитовидната жлеза, както и за лекуване на епилепсия и други неврологични, а също и ревматоидни болести. За тях по принцип заплаща Националната здравноосигурителна каса, а на пациентите те се дават гратис или с огромни понижения.

Кои тъкмо медикаменти ще влизат или надлежно изпадат от листата и надлежно износът им ще се лимитира или позволява, ще взема решение междуведомствен съвет към Изпълнителната организация по медикаментите. Когато той бъде разполагаем в задоволителни количества, ограничаването ще бъде вдигано и той още веднъж ще може да бъде реекспортиран в трети страни. Досега сходна възбрана в никакъв случай не е имало, въпреки да имаше един опит през 2014 година, който обаче се провали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР